700 g lammstek utan ben
6–7 torkade fikon
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
olivolja till stekning
1/2 tsk kardemummakärnor, lätt mortlade
1 krm malen kryddnejlika
2 kanelstänger
1 strimla apelsinskal från en ekologisk apelsin
2 dl kraftigt rödvin
5 dl stark kalvfond
1/2 dl fikonbalsamico, atl crèma di balsamcico
ev lite soja till färgning
1–2 msk potatismjöl utrört i lite vatten
75 g (1 dl) skållade och skalade mandlar (byt till lätt rostade pumpafrön om du är allergisk)
salt och nymald svartpeppar
1. Skär köttet i kuber.
2. Lägg fikonen i blöt en stund om de är hårda. Skär dem i skivor.
3. Skala och hacka lök och vitlök. Hetta upp olja i en panna och fräs lök, vitlök och kryddorna utan att det tar färg. Lägg det i en gryta.
4. Bryn köttet hastigt i pannan så det får fin färg, salta och peppra generöst och lägg ner det i grytan tillsammans med apelsinskalet. Häll på rödvin och kalvfond och låt det sjuda cirka 20 minuter tills köttet är mört, inte längre då blir det torrt.
5. Tillsätt fikonbalsamicon. Om du vill kan du hälla i lite mörk soja för att få fin färg på grytan. Smaka av med salt och peppar.
6. Rör ut potatismjölet i vattnet och rör i det. Låt grytan få ett hastigt uppkok och dra den från värmen. Lägg i mandlarna. Servera med purén.