Lammlägg

4 personer.

Mat & dryck2012-11-13 09:44

(Börja gärna en dag före)

Kött:
4 lammlägg
1 flaska gott rött vin
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 morot
1 rosmarinkvist
4 timjankvistar
2 lagerblad
10 svartpepparkorn
1 msk tomatpuré
4 tomater
kallpressad rapsolja
smör

Getostgratäng:
1 kg fast potatis
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 kvistar timjan
2 dl mjölk
4 dl vispgrädde
3 msk vitt vin
200 g Gullspira Guld (getost från Gullspira gårdsmejeri)

Bönor:
200 g Lammkalles vitlökskorv
500 g valfria färska favoritbönor (typ vaxbönor, haricots verts, bondbönor, purpurbönor)
smör
4 msk kinesisk soja
50 g valnötskärnor
salt och svartpeppar

Dag 1
1. Bryn lammläggen i rapsolja hårt runt om, så de får en fin yta. Marinera lammläggen i rödvinet. Låt det stå och dra i kylen i minst 12 timmar.

Dag 2 (Ugn 120 grader)
1. Ta fram de rödvinsmarinerade lammläggen ur kylen. Skala löken, vitlöken och moroten och hacka dem och tomaterna grovt.
2. Bryn lök, vitlök, morot och tomat i en panna med en klick smör samt tomatpurén. Alltsammans ska få en fin mörk färg.
3. Lägg alltsammans i grytan med lammläggen och rödvinet, se till att lammläggen är täckta med vätska.
4. I med rosmarin, timjan, lagerblad och svartpeppar. På med ett lock eller aluminiumfolie på grytan och in med den i ugnen i cirka 3,5 timme. Köttet ska bli mört och fint och nästan börja ramla av från benen.
5. Ta upp lammläggen och håll dem varma. Sila och häll över vätskan från lammläggskoket i en kastrull, koka vätskan tills hälften återstår och det börjar tjockna till en sås. Smaka av med salt och peppar.

Gratäng:
Ugn: 200 grader

1. Skala potatisen och skär i tunna skivor.
2. Skala och finhacka vitlök och gul lök. Bryn hacket i en panna med smör. Häll över den brynta löken i en stor kastrull, repa i timjanblad, häll på vin, grädde och mjölk och låt koka upp.
3. Häll i potatis och låt alltsammans koka i 4–5 minuter. Dra ner värmen till hälften och låt det stå och puttra tills potatisen är mjuk och såsen krämig. Smaka av med salt och peppar.
4. Smula ner getost i kastrullen och rör runt så det blandas ordentligt. Häll upp i en ugnsfast form och gratinera i 10 minuter i ugn tills gratängen är lite härligt bränd i kanterna.

Bönor:
1. Stek bönor i rikligt med smör och ringla på soja när bönorna börjar bli mjuka. Flingsalta.
2. Skär korven i snygga skivor och blanda ner den med bönorna precis innan servering, så den blir lite ljummen.
3. Krossa valnötter i händerna och strö över bönorna.
4. Man kan servera lammläggen i ugnsgrytan och däri hälla tillbaka såsen och puttra på det hela ifall läggen kallnat. Ställ ugnsgrytan mitt på bordet, gratängen på ett grytunderlägg, och lägg upp fullt med bönor på ett tjusigt fat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!