Lammstek med apelsin och rosmarin

(8 port)1,5-2 kg urbenad lammstek1 dl apelsinmarmelad, gärna av engelsk typ0,5 dl valnötter1 tsk malen ingefära1 tsk smulad rosmarinTill ingnidning: 1,5 tsk salt, 0,5 tsk blandpeppar, 1 tsk smulad rosmarin.Sås:ca 4 dl sky, 3 dl mellangrädde, 1 msk nålfint strimlat apelsinskal, 2,5 mskvetemjöl, 1 dl vatten, 2 msk pressad apelsinsaft, 1 tsk soja, salt, peppar.

Mat & dryck1998-11-25 14:46
Hacka valnötterna grovt och blanda med marmelad och kryddor. Fyll blandningen i hålrummet efter benet.
Bind upp steken med bomullssnöre. Gnid in steken
med salt, peppar och rosmarin.
Lägg lammsteken i ugnsfast form. Stick in en
köttermometer mitt i tjockaste delen.
Stek i ugn vid 175 grader till en innertemperatur av 75 grader (för genomstekt). Ungefärlig stektid 1,5-2 timmar.
Låt steken vila under folie.
Sila stekskyn (späd ev med buljong till 4 dl) ner i en kastrull och koka upp tillsammans med grädden och apelsinskalet. Skaka samman vatten, vetemjöl och apelsinsaft.
Red av såsen.
Låt småkoka ca 3 min. Smaka av med soja, salt och peppar.
Skär steken i skivor och bjud med sås, kokt potatis och lätt kokta broccolibuketter eller
gröna bönor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!