Långpannebröd

3 dl grynblandning (med de fyra sädesslagen)4 dl vatten2 msk flytande margarin2 msk flytande honung10-12 torkade kärnfria katrinplommon2 dl kallt vatten50 g jäst1 påse grekiskt lantbrödsmix (1 kg)

Mat & dryck2002-01-31 00:01
Förbered baket med att först koka en gröt. Blanda gryn, vatten, margarin, honung och katrinplommon klippta i bitar. Koka upp och låt sjuda i 5 min. Ställ åt sidan för att kallna helt. Rör ut jästen i en bunke i 2 dl kallt vatten. Tillsätt den kalla gröten och rör om. Arbeta in mjölmixen till en lagom fast deg. Det går åt ca 725 g (av 1 kg) till själva degen. Katrinplommonen gör att degen blir lite kladdig. Mjöla ytan och täck över bunken. Ställ att jäsa på dragfri plats ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i en långpanna ca 30x40 cm. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Knåda ev in mer mjöl (ta av mjölmixen) till en kladdfri deg. Kavla ut degen till en kaka och lägg i långpannan. Tumma ut degen så att den täcker hela ytan. Täck över och jäs i 30-35 min. Skåra degen i lagom stora rutor med hjälp av degskrapa eller kniv. Grädda i nedre delen av ugnen 15-20 min. Täck över och låt kallna. Bryt isär brödrutorna och förpacka i plastpåsar och frys in. Bred dig gärna en smakmacka medan de är lite ljumma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!