Långsamt tillagad lamm med fyllning av lammfärs och färsk chorizo (6-8 portioner)

1 benfri lammstek med fettkappa, ca 1,2-1,5 kg100 g lammfärs2 färska chorizokorvar (finns i välsorterad matbutik, t ex av märket Delizie)100 g gröna oliver med sardeller1 kg potatis200 g palsternacka, skalad2 medelstora morötter, skalade1 stor rödlök, skalad200 g chèvreolivoljaflingsalt och nymald svartpeppar

Mat & dryck2009-04-09 07:00
Sätt ugnen på 225 grader. Tag bort nätet från steken och bred ut den på t ex en skärbräda med yttersidan ner. Lägg färsen i en skål. Snitta ett långt snitt längs med korvarna och tag ut innanmätet och blanda med färsen. Skiva oliverna och blanda i. Salta och peppra steken inuti och bred ut färsblandningen med händerna längs med hela köttets insida. Rulla ihop och bind ihop steken väl med steksnöre. Lägg köttet i en ugnsform och smörj in det med olivolja, flingsalt och nymald svartpeppar. Skär potatis, rotfrukter och rödlök i grova bitar och lägg det i en långpanna. Blanda runt med lite olja och rejält med salt och peppar. Ställ steken på ett ugnsgaller mitt i ugnen med långpannan med rotfrukterna under. Stek i 225 grader i ca 10-15 minuter tills steken fått lite färg. Sänk värmen till 125 och stek klart tills innertemperaturen i mitten av steken är 60-65 grader. Det tar ca 1 timme och 45 minuter. Tag ut kött och rotfrukter och låt köttet vila i 15 minuter innan du skär upp det. Riv chèvren i bitar och blanda med rotfrukterna och servera.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!