Läsarnas recept på semlor

Ta del av läsarnas bidrag i tävlingen om läsarnas semla.

Mat & dryck2007-02-16 11:05
Ingenting slår min pappas semlor. Hembakta bullar med mycket kardemumma i och blankpenslade ovanpå. Fyllningen består av massor med mald mandel blandad med vispad grädde, lite strösocker och inkråm från bullarna. Florsocker på locken, och sen är det bara att njuta i en tallrik med het mjölk. Man slipper den kväljande gräddsmaken, den alldeles för söta mandelmassan och semlan blir istället saftig och himmelskt god!
Annika Johansson


Och här kommer ett recept från Tina Andersson
50 gram jäst
50 gram margarin
ca 1 dl lätt kesella
1 tsk salt
1 dl socker
3 dl mjölk
1.5 tsk malen kardemumma
ca 1 liter vetemjöl

Fyllning:
Mandelmassa
lite vispad grädde

Värm mjölken till 37 grader. Smula i jästen, häll i margarin och kesella. Häll i de övriga ingredienserna. Arbeta degen tills den är blank och smidig. Jäs i 30 min under bakduk. Arbeta degen på mjölat bakbord. Baka ut till ca 12-16 små bullar. Låt jäsa på plåt ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i 225 grader i ca 10 min.
Tina Andersson


Minisemlor - Oj, så små, jag måste nog ta två..
Ingredienser ca 30 st

50 g smör
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst
1 1/4 dl Kesella lätt
2 krm salt
1 tsk stött kardemumma
3/4 dl socker
8-9 dl vetemjöl
1 uppvispat ägg

Fyllning:
200 g mandelmassa
1 dl mjölk
2 1/2 dl Kelda mellangrädde
florsocker

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervärme 37 grader. Smula jästen i en bunke.
Häll över mjölken. Rör om tills jästen har löst sig.
Tillsätt salt, Kesella, kardemumma, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig.
Jäs under bakduk ca 30 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Arbeta degen på mjölat bakbord och baka ut små, runda och släta bullar.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa ca 20 min. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i 5-7 min.
Låt bullarna svalna på galler under bakduk.
Skär ett litet lock på varje bulle.
Gröp ur en del av inkråmet.
Blanda det med riven mandelmassa och mjölk.
Fyll bullarna med blandningen.
Vispa grädden och klicka det på bullarna.
Lägg på locken och sikta över lite florsocker.
Birgitta S


Här är ett enkelt recept på hemgjord mandelmassa.
100 gr sötmandel
100 gr floursocker
1 dl vatten eller grädde (beroende på hur fet man vill bli)

Mal mandlarna i en mandelkvarn med skalet på. Det gör att mandelmassan får en brunaktig färg och ser riktigt hemgjord ut. Blanda sedan den malda mandeln med floursockret. Tillsätt till sist vätskan, lite i taget. Vattnet/grädden kan gärna till viss del bytas ut mot något smaksättande och starkt. Kanske lite Amaretto.
Om du gör mandelmassan efter att ha gröpt ut semlorna kan du blanda ner semelkråset i blandeningen av mald mandel/floursocker, och sedan tillsätta vätskan.
Birgitta S


Stenålderssemla
4 1/2 dl dinkelmjöl
1pkt jäst
1dl mjölk
2dl socker
3ägg
Lös upp jästen i mjölken. Vispa ihop ägg och socker. Vänd ner hälften av mjölet och mjölken, sedan resten av mjölet.
Låt jäsa en 1/2 timme, forma sedan bullar på bakplåten. Grädda i 225 grader ca 20 min.
Låt svalna, skär ett lock, gröp ur och fyll med mandelmassa och grädde smaksatt med kardemumma.
Nils Hörngren


Köp färdiga bullar, gröp ur bullarna lite och lägg i mosad banan, lägg på grädde som är blandad med hackad choklad, pudra locket med florsocker eller ringla över smält choklad
Bo Eriksson


Fyll semlan med nougatchoklad i st f mandelmassa och blanda whisky i grädden !
Marianne Eriksson

Enklaste & godaste semlan för mjölkallergiker!
Pågens färdiga semelbullar (är såvitt jag förstår av innehållsförteckningen mjölkfria)
Fylls med mandelmassa blandat med lite inkråm och några droppar vatten. Och istället för "grädde på moset" : marshmallowfluff! Detta är en produkt på burk som brukar finnas i de största livsmedelsaffärerna i hyllorna för "internationell mat" eller d.y.l.
Vi har annars testat med vispbar sojagrädde (blä!) eller havregrädde blandad med gelésocker (tjocknade inte) och även med halvsmält tofulineglass (nej, för kallt och rinnigt...) Som ni förstår har det blivit några semlor under vårt vilda experimenterande... Med marshmallowfluff kommer man så nära en riktig semla det går! Blir ruskigt sött men smakar mums!
Anna Sylvin
















Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!