Låt dig inspireras av restrecepten

Mat & dryck2014-11-30 10:01

Recept

Enkelt bröd

Ett bröd.

2 dl fiberhavregryn
4 dl rågsikt
1 dl vetemjöl
1/2 dl rågkross
1 1/2 dl fröblandning
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 dl filmjölk
1 dl mellanmjölk
1/2 dl flytande honung

1 Ställ ugnen på 175 grader.

2 Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

3 Häll sedan i filmjölk, mjölk och honung.

4 Fördela jämnt i en ugnsfast form och låt stå i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills brödet har fått fin färg och är genombakat.

Grönsaksgryta

Använd rester från kylen. Ingredien­serna är bara exempel.

Färsk broccoli
Fänkål
Rotselleri
Morötter
Ingefära
Potatis
Tomater
Matlagningsyoghurt
Egen buljong (se recept nedan)
Currypasta
Kanel
Paprikapulver
Spiskummin
Salt, peppar
Olja till stekning

1 Använd grönsaksstumpar och ensamma grönsaker som finns i din kyl.

2 Skala broccolins stjälk, rotselleri, morötter, potatis och ingefära.

3 Lägg skalet åt sidan och använd till buljong (se nedan).

4 Hacka grönsakerna i små bitar och lägg tomaterna för sig. Koka upp tomatbitarna och några dl vatten till en tomatsås.

5 Stek grönsaksbitarna i kryddor och olja.

6 När grönsakerna fått fin färg, tillsätt tomatsåsen. Tillsätt buljong till lämplig grytkonsistens.

7 Ha i yoghurt mot slutet för en krämigare gryta.

Grönsaksbuljong

Grönsaksrester från grytan
Delar av grönsaker som är lite ”trötta”, men inte mögliga
Stjälkar från grönkål

1 Fyll en stor gryta med bitar av ingredi­enserna ovan. Tillsätt vatten så att det täcker bitarna.

2 Tillsätt andra kryddor som peppar och lagarblad om så önskas. Låt koka i minst 30 min eller så att grönsaksbitarna blir mjuka.

3 Tillsätt ev. mer vatten mot slutet om en mindre koncentrerad buljong önskas. Sila av bitarna och låt svalna. Förvara i en burk eller flaska i kylen.

Äpple- och vindruvschutney

4 äpplen
1 låda med vindruvor
1 persimon
1 dl risvinäger
1 dl vatten
1 dl socker
salt

1 Kärna ur äpplet och skär det i små bitar.

2 Ansa och skär persimonen i små bitar och dela vindruvor.

3 Hetta upp vatten, vinäger och socker tills sockret smält.

4 Lägg i frukterna och låt puttra ihop på svag värme i ca 30 min. Smaka av med salt.

Grönkålsoppa med avokado

400 g grönkål
5–6 mjuka avokado
1 chilifrukt
5 cm ingefära
2 klyftor vitlök
Rapsolja
Salt

1 Ansa bort den träiga stjälken på grönkålen och hacka upp bladen fint (stjälken kan exempelvis användas till buljong).

2 Skala och skiva ingefära och vitlök tunt.

3 Kärna ur chili och hacka köttet fint.

4 Stek ingefära, vitlök och chili med grönkålshacket tills det blir mjukt.

5 Rensa avokadon och skär bort dåliga delar med god marginal. Lite brunt är ingen fara. Mixa grönkålsröran ochavokado.

6 Tillsätt vatten eller buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt. Soppan passar både varm och kall. Pressa eventuellt i lite citron så håller sig avokadon bättre.

Inlagda grönsaker

Totalt ca 500 g grönsaker

Morötter
Fänkål
Zucchini
1,5 dl risvinäger
1,5 dl vatten
1,5 dl sirap
1 msk salt
Peppar

1 Skiva grönsakerna i smala stänger ca 0,5 cm*5 cm eller om det passar bättre i bitar.

2 Blanda ättika, vatten, sirap och salt i en kastrull och koka upp.

3 Lägg grönsakerna i en burk och häll över ättikslagen. Låt stå tättslutet i ca 12 timmar för bästa resultat.

Yoghurtglass

2 dl matlagningsyoghurt
250 g frysta bär (vi använde krusbär)
1 brunprickig banan (kan hoppas över)
3 msk florsocker
Saften från 1 lime
Torr kanelbulle

1 Har du en gammal bulle går det lätt att göra gott strössel. Torka bullen i ugnen på 150 grader i ca 20 min.

2 Smula sönder den när den har svalnat.

3 Mixa resterande ingredienser till en slät konsistens. Ställ in i frysen, ca 20 min och servera direkt med strösslet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!