Recept
Enkelt bröd
Ett bröd.
2 dl fiberhavregryn
4 dl rågsikt
1 dl vetemjöl
1/2 dl rågkross
1 1/2 dl fröblandning
4 tsk bakpulver
1 tsk salt
4 dl filmjölk
1 dl mellanmjölk
1/2 dl flytande honung
1 Ställ ugnen på 175 grader.
2 Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
3 Häll sedan i filmjölk, mjölk och honung.
4 Fördela jämnt i en ugnsfast form och låt stå i mitten av ugnen i ca 40 minuter eller tills brödet har fått fin färg och är genombakat.
Grönsaksgryta
Använd rester från kylen. Ingredienserna är bara exempel.
Färsk broccoli
Fänkål
Rotselleri
Morötter
Ingefära
Potatis
Tomater
Matlagningsyoghurt
Egen buljong (se recept nedan)
Currypasta
Kanel
Paprikapulver
Spiskummin
Salt, peppar
Olja till stekning
1 Använd grönsaksstumpar och ensamma grönsaker som finns i din kyl.
2 Skala broccolins stjälk, rotselleri, morötter, potatis och ingefära.
3 Lägg skalet åt sidan och använd till buljong (se nedan).
4 Hacka grönsakerna i små bitar och lägg tomaterna för sig. Koka upp tomatbitarna och några dl vatten till en tomatsås.
5 Stek grönsaksbitarna i kryddor och olja.
6 När grönsakerna fått fin färg, tillsätt tomatsåsen. Tillsätt buljong till lämplig grytkonsistens.
7 Ha i yoghurt mot slutet för en krämigare gryta.
Grönsaksbuljong
Grönsaksrester från grytan
Delar av grönsaker som är lite ”trötta”, men inte mögliga
Stjälkar från grönkål
1 Fyll en stor gryta med bitar av ingredienserna ovan. Tillsätt vatten så att det täcker bitarna.
2 Tillsätt andra kryddor som peppar och lagarblad om så önskas. Låt koka i minst 30 min eller så att grönsaksbitarna blir mjuka.
3 Tillsätt ev. mer vatten mot slutet om en mindre koncentrerad buljong önskas. Sila av bitarna och låt svalna. Förvara i en burk eller flaska i kylen.
Äpple- och vindruvschutney
4 äpplen
1 låda med vindruvor
1 persimon
1 dl risvinäger
1 dl vatten
1 dl socker
salt
1 Kärna ur äpplet och skär det i små bitar.
2 Ansa och skär persimonen i små bitar och dela vindruvor.
3 Hetta upp vatten, vinäger och socker tills sockret smält.
4 Lägg i frukterna och låt puttra ihop på svag värme i ca 30 min. Smaka av med salt.
Grönkålsoppa med avokado
400 g grönkål
5–6 mjuka avokado
1 chilifrukt
5 cm ingefära
2 klyftor vitlök
Rapsolja
Salt
1 Ansa bort den träiga stjälken på grönkålen och hacka upp bladen fint (stjälken kan exempelvis användas till buljong).
2 Skala och skiva ingefära och vitlök tunt.
3 Kärna ur chili och hacka köttet fint.
4 Stek ingefära, vitlök och chili med grönkålshacket tills det blir mjukt.
5 Rensa avokadon och skär bort dåliga delar med god marginal. Lite brunt är ingen fara. Mixa grönkålsröran ochavokado.
6 Tillsätt vatten eller buljong till önskad konsistens. Smaka av med salt. Soppan passar både varm och kall. Pressa eventuellt i lite citron så håller sig avokadon bättre.
Inlagda grönsaker
Totalt ca 500 g grönsaker
Morötter
Fänkål
Zucchini
1,5 dl risvinäger
1,5 dl vatten
1,5 dl sirap
1 msk salt
Peppar
1 Skiva grönsakerna i smala stänger ca 0,5 cm*5 cm eller om det passar bättre i bitar.
2 Blanda ättika, vatten, sirap och salt i en kastrull och koka upp.
3 Lägg grönsakerna i en burk och häll över ättikslagen. Låt stå tättslutet i ca 12 timmar för bästa resultat.
Yoghurtglass
2 dl matlagningsyoghurt
250 g frysta bär (vi använde krusbär)
1 brunprickig banan (kan hoppas över)
3 msk florsocker
Saften från 1 lime
Torr kanelbulle
1 Har du en gammal bulle går det lätt att göra gott strössel. Torka bullen i ugnen på 150 grader i ca 20 min.
2 Smula sönder den när den har svalnat.
3 Mixa resterande ingredienser till en slät konsistens. Ställ in i frysen, ca 20 min och servera direkt med strösslet.