Lättlagad köttpaté
(6-8 port)500 g blandfärs200 g kycklinglever100 g rökt skinka1 gul lök1 vitlöksklyfta3 msk potatismjöl1 tsk salt1 tsk smulad rosépeppar1 tsk smulad timjan1 tsk smulad dragon2 ägg2 dl gräddfil eller tunn grädde ev 1 msk sherry eller konjak0,5 dl hackad persilja
Tillsätt kycklinglever och skinka och grovmixa det.
Blanda ner färs och övriga ingredienser och blanda väl. Häll smeten i smord avlång ugnsform, ca 1,5 l. Släta till ytan.
Grädda i ugn vid 200 grader ca 1 timme.
Låt patén kallna. Den mår bra av att stå och mogna några timmar i kylen. Patén går bra att tillaga dagen före och förvara i kyl över natt.
Bjud med cumberlandsås, små gurkor, oliver och en
sallad.
Cumberlandsås:
Borsta en citron noga i ljummet vatten. Skala av det yttersta gula skalet med potatisskalare. Skär skalen tvärs över i nålfina strimlor.
Förväll gärna strimlorna i lite vatten ca 5 min. Häll av vattnet. Rör 1 dl svartvinbärsgelé så det blir slätt.
Rör ner 1 tsk senapspulver eller 1 msk osötad senap och 1 krm malen ingefära. Blanda sedan ner 0,5 dl pressad citronsaft, skalstrimlor och 2-3 msk sherry. Smaka av.
Ställ såsen kallt några timmar. Eller smaksätt rårörd lingonsylt med gin. Passera ev sylten
och häll av lite av lingonsaften.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!