Lättlagat av lokala smaker

På fredag 8 oktober är säsongens sista Bondens egen marknad i Uppsala. Därför sätter vi arrangörerna Claudia Dillmann och Jonas Ewemo på prov. Vad lagar de själva när de ska äta närproducerat?

UNT, Mat&Dryck, Bondens marknad
Foto. Pernilla Sjöholm

UNT, Mat&Dryck, Bondens marknad Foto. Pernilla Sjöholm

Foto: Pernilla Sjöholm

Mat & dryck2010-10-07 09:00

Claudia Dillmanns kök är fullt av grönsaker. Och nej, efternamnet är inte taget. Claudia kommer från Tyskland och Dillmann är ett vanligt namn där. Genom fönstret silar höstens låga solstrålar in och träffar en skål med morötter. Några morötter är normala till färgen, medan andra lyser i gult och lila. Skurna som slantar ligger de också på en plåt tillsammans med röd-vit-randiga polkabetor. Det ska bli Upplandspytt.
– Vi kommer att laga superenkla rätter. Med så här fina råvaror tycker jag inte att man ska krångla till det utan låta smakerna komma till sin rätt, säger Claudia Dillmann.

I pytten ingår förutom grönsakerna både lammkorv och rökt fläsk. Men det är inte tal om några stora mängder kött, Claudia tycker att det räcker med ganska lite korv och fläsk, nästan bara som kryddning, för att grönsakerna är så smakrika.
Vi befinner oss en bit norr om Rimbo, där bor Claudia med sina tre tonåringar, men också tuppar, dvärghöns, ankor, islandshästar och bin. Hönsen tycker hon är himla bra, de äter alla rester utom apelsinskal och dessutom är de sällskapliga.
För tolv år sedan började hon odla örter till försäljning. De växer inte i raka rader utan har spritt sig hejvilt och ockuperar allt mer av hennes tomt.
– Har du lust att göra såsen, frågar Claudia Jonas Ewemo, när hon öppnar förpackningen med en laxsida.

De två samarbetar som projektledare för Bondens egen marknad. Hittills i år har marknaden hållits sex fredagar utanför Resecentrum.  Dit kommer ett 20-tal lokala producenter och säljer vaktelägg, bröd, honung, sylt, marmelad, ko och getostar, kött, rökt fisk och mycket mera.
Jonas Ewemo är uppvuxen i Uppsala och bor sedan 13 år i Stockholm. Han är inte värsta matnörden men kontakten med alla producenter har gett honom inblick i en ny värld och påverkat hans matvanor. Som pappa till två små barn har han börjat fundera över vad det är han köper och serverar dem.
Men marknader har han vana av att arrangera. För en tid sedan drog han igång design- och hantverksmässan Street i Stockholm tillsammans med John Higson som i sin tur var den som tog Bondens marknad från England till Sverige för cirka tio år sedan.
– Både Claudia och jag funderade över varför Uppsala, som är landets fjärde stad, inte hade sin egen bondemarknad. Här finns ju så många lokala producenter, säger Jonas Ewemo.

Sagt och gjort. Men marknaden är bara en del av deras tvåårsprojekt, Bondens mat i Uppland (se faktaruta). Målet är att visa upp vilken mångfald av nära producenter det finns och att förenkla för dem att få ut sina varor till konsumenterna.
– Ska det vara mera sälta i dressingen till laxen? frågar Jonas.
Claudia tar en sked och provsmakar.
– En gnutta kanske, svarar hon och kastar skeden elegant rakt ner i diskhon trots att hon står flera meter ifrån.
Träffsäkra kast har hon lärt sig under tiden då hon hade tre småbarn och snabbt måste städa undan leksaker som låg utspridda.

Uppländsk förrätt med havstouch
(6 personer)
1 kruka rucola från Hornuddens trädgård
1 liten bit Neptunrökt lax från Fogdö lax
1 liten bit varmrökt lax från Raggarö lax
1 påse sesam- och kumminknäcke från Trillers bröd
1 förpackning crème fraiche från Sju gårdar
1 liten burk citronhonung från Gullinbürsti
1 liten nypa örtsalt

Gör så här:
1. Rör ihop crème fraiche och en sked citronhonung. Smaka av. Det ska smaka ganska sött och lite syrligt. Tillsätt en liten nypa örtsalt för att bryta av.
2. Lägg upp rucolablad på förrättstallrikarna, lägg på 2 bitar sesam- och kumminknäcke.
3. Lägg några tunna skivor rökt lax på den ena knäckebiten och några bitar varmrökt lax på den andra (brödet ska bara nätt och jämnt skymta under).
Klicka på lite av citronhonungssåsen.

(Foto: Pernilla Sjögren)

Upplandspytt  med romanesco och getostcreme
(6 personer)
1 bit rökt fläsk från Skebokött
2 lammkorvar från Skebokött
2 kg potatis Blue Belle från T Forsbergs gris och grönt
1 jättelök från T Forsbergs gris och grönt
2 palsternackor från Ekoodlat i Larsbo
3–4 persiljerötter från Ekoodlat i Larsbo
2 polkabetor från T Forsbergs gris och grönt
1 påse morotsmix (gula, vita, orange och lila) från T Forsbergs gris och grönt
1 flaska rapsolja från Mårdängen
8 st små romanesco från T Forsbergs gris och grönt
1 paket gårdsmör från Eskesta gårdsmejeri

Getostkräm: 1 getostrulle från Vallgarns gårdsmejeri
1 förpackning crème fraiche från Sju gårdar

Gör så här:
1. Ta fram en ugnsfast plåt med höga kanter. Sätt ugnen på 200 grader. Tärna fläsket och skiva lammkorvarna. Skrubba rotsakerna och skär i klyftor. Morötterna skrubbas och skärs i grova slantar. Lägg allt på plåten och blanda snyggt.
2. Häll på lite rapsolja och salta försiktigt. Vrid några drag med svartpepparkvarnen över. Sätt in i ugnen i 20–30 minuter till allt börjar få lite färg.
3. Koka upp vatten till romanescon. Salta lite i vattnet. Koka romanescon i 5–10 minuter försiktigt. Stjälkarna kan vara lite al dente.
4. Mosa ihop getostrullen med crème fraichen i en skål. Tillsätt lite örtsalt om det behövs.
5. Häll av romanescon och lägg upp i en skål. Servera gårdssmöret till.
Servera getostcremen till pytten

Uppländsk ostbricka
1 bit Vit Flinga från Eskesta gårdsmejeri
1 bit Svarta Sara från Eskesta gårdsmejeri
1 bit Prima blå från Eskesta gårdsmejeri
1 bit Blå Edda, getost från Vallgarns gårdsmejeri
1 burk havtornsmarmelad från Syltkrukan
1 förpackning kumminknäcke från Kråkvilan

Gör så här:
Lägg upp ostarna på en snygg skärbräda eller bricka. Servera med kex och marmelad.

Citronhonungs- och kaneldipp med äpplen
(6 personer)
4 äpplen Rubinola eller Amorosa i tunna skivor från Märsö gård
1 förpackning crème fraiche från Sju gårdar
1 burk citronhonung
nymald kanel

Gör så här:
Rör ihop citronhonung med crème fraiche, smaksätt med den nymalda kanelen.
Klicka upp i små skålar och stick ner äppelklyftorna fint.

Projekt på två år
Bondens mat i Uppland är ett tvåårsprojekt som drivs av Claudia Dillmann och Jonas Ewemo. De har fått projektpengar från Leader som finansieras av Jordbruksdepartementet. Samarbetspartners är Uppsala tourism och Uppsala kommun.
Härnäst ska de kartlägga alla lokala producenter för att kunna utöka och förenkla försäljningen till restauranger, kaféer och matvarubutiker. De har även idéer om att starta matturism för att göra Uppsala län till ett innovativt matlän. Innan dess blir det fyra julmarknader med mat från advent och framåt på St Eriks torg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!