4 portioner. Pajdeg: 2 dl vetemjöl, 1 dl fullkornsdinkel eller grahamsmjöl, 125 g smör, 2 msk kallt vatten. Fyllning : 1 purjolök, 200 g grön sparris, smör att steka i, salt, 400 g varmrökt lax. Äggstanning: 100 g parmesan, 2 dl majonnäs, 2 dl crème fraiche, 4 ägg, 1,5 dl finhackad dill, salt & peppar. Kör mjöl och smör i en matberedare. Tillsätt vatten, kör till en deg. Tryck ut i pajform, låt stå kallt i 30 minuter. Förgrädda pajskalet, 225 grader i 10 minuter. Skär purjolöken i tunna skivor, ta bort den nedersta, hårda biten på sparrisen. Fräs först purjolök och sedan sparris lätt i smör. Salta. Lägg purjolöken i botten på pajskalet. Dela laxen i bitar, fördela ovanpå. Riv parmesanosten fint. Blanda parmesan, majonnäs, crème fraiche, dill, ägg, salt och peppar till äggstanning, häll den över laxen. Lägg sparrisen ovanpå. Grädda 25–30 minuter. Servera med sallad.
Lax- och sparrispaj
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!