Lax och spenatsås

4 portioner

Anja Näslund lagar mat.

Anja Näslund lagar mat.

Foto: Hans E Ericson

Mat & dryck2013-01-29 11:38

4 bitar lax á 125 gram
1 tsk salt och 1 tsk socker
Ca 300 gram fryst spenat
2 dl creme fraiche
50 gram riven parmesan
Ca 12 potatisar
Salt, peppar, rosmarin och/eller timjan
Citronsaft och/eller citruspeppar/citronpeppar
Anis
Rapsolja

Gör så här:
1 Sätt på ugnen på 200 grader.
2 Ta fram laxen (är den mycket blöt kan du först torka den med lite hushållspapper) och klappa in lite socker och salt för att ge smak. Låt den ligga i minst 20 minuter, gärna ett par timmar, i kylen.
3 Under tiden skalar och skivar du potatisen och lägger den på ett ugnssäkert fat. Häll på lite rapsolja, krydda med rosmarin och/eller timjan samt lite salt och peppar. Eventuellt också lite anis.
4 Lägg laxen på samma ugnssäkra fat som potatisen och ställ in det i ugnen i ca 20-30 min. Laxen behöver oftast 20 minuter och potatisen 30 minuter om skivorna inte är tunt gjorda. När halva tiden har gått bör du röra lite bland potatisen och kan samtidigt hälla lite citron över både fisk och potatis. Alternativt häller du citruspeppar/citronpeppar över i stället.
5 Riv parmesanosten.
6 Spenatsåsen: när det är ca 10 minuter kvar på maten i ugnen lägger du den frysta spenaten i en stekpanna med lite rapsolja. Rör i spenaten så att den tinar. När den är helt tinad häller du creme fraichen över spenaten, rör lite och häller i parmesanosten. Blanda runt och krydda med lite peppar.
Servera gärna rätten med ärtor eller sparris till och en frukt till efterrätt.
Pris: Ca 15 kronor per portion

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!