Laxfjärilar med sherrysås

>12 fjärilsstyckade laxfiléer av lax>3 tsk salt>1 1/2 - 2 tsk citronpeppar>2 msk olja till pensling>ev räkor och sparris till garnering>pressad potatis>>Laxfjärilar>Lägg en hel laxfilé med skinnet neråt>Skiva laxen med 4 cm tjocklek så att vartannat>snitt inte går igenom skinnet. Det blir då>dubbelskivor med ett snitt i mitten. Vik varje>dubbelskiva som en fjäril ut och in så att skinnsidorna kommer mot>varandra.>Sherrysås:>3 + 3 msk smör>3 msk finhackad lök>3 msk grovhackad persilja>1 ­ 2 krm citronpeppar>1/2 flaska halvtorr sherry>4 fiskbuljongtärningar>6 dl vispgrädde>1 msk vetemjöl>6 dl crème fraiche>(ev en aning cayennepeppar, ev citronsaft samt ev mer salt)>Börja med såsen:>Fräs lök, persilja och 2 krm citronpeppar i 2-3 msk smör utan att det får färg. Tillsätt sherry och buljongtärningar och låt allt koka ihop tills ca 2 dl återstår.>Tillsätt grädden och koka ytterligare 5 minuter. Sila såsen i en ny kastrull. Blanda 1 msk smör med 1 msk vetemjöl till en jämn smet och klicka i under vispning och nytt uppkok. Tillsätt crème fraiche och koka såsen sakta under vispning ca 5 min.>Smaka av såsen med salt om det behövs och ca 1/2 krm>cayennepeppar.>Tillsätt lite mer sherry eller en aning citronsaft om det behövs. Vispa slutligen i 2-3 msk kallt smör klickvis och såsen är färdig.>>Laxen:>Sätt ugnen på 225 grader.>Lägg ut laxfjärilarna på en lätt smord långpanna.>Krydda med salt och citronpeppar samt pensla ovansidan lätt med olja. Sätt långpannan i ugnen 6-8 min strax före serveringen. Laxen ska precis bara bli färdig.>Lägg upp laxfjärilarna på stort fat. Garnera med lite av såsen och ev räkor och sparris.>Servera med pressad potatis och grönsallad.>Annbritt Öqvist

Mat & dryck2003-01-28 11:12
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!