Lergrytekyckling (4 port)

1 hel färsk kyckling eller fryst tinad ca 1,2 kgMarinad: 0,75 dl olja, 0,5 dl koncentrerad äppeljuice, 2 krm pepparmix, 2-3 msk soja, 2 tsk torkad smulad timjan2 gula och 2 röda lökar10-15 torkade kärnfria katrinplommon, ca 1 dl marinad2 fasta syrliga äpplen,100 g stark korv typ chorizo2 röda paprikorTill garnering: hackad persilja

Mat & dryck2001-10-24 13:36
Stycka en hel kyckling i portionsbitar. Marinera över natt. Låt den få sällskap av lök, äpplen, katrinplommon och en stark korv. Lägg i lergryta och tillaga.
Dela kycklingen i 6-8 bitar. Blanda samman marinaden och häll den i dubbla tjocka plastpåsar. Lägg i kycklingen och förslut. ”Skaka” varsamt om påsen så att marinaden blandar sig med kycklingen. Lägg påsen i en bunke och ställ kallt över natt. Blötlägg ev lergrytan (plus locket) över natt om det var länge sedan den användes. Eller blötlägg den ca 15 min. Skala och skär löken i klyftor. Lägg lök och katrinplommon i botten på den genomfuktade grytan. Ta upp kycklingdelarna och lägg dem ovanpå. Häll på ca 1 dl av marinaden (späd ev med lite hönsbuljong). Lägg lock på grytan och sätt in den nederst i kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader.
Låt grytan stå ca 1 timme och 15 min. Skölj, kärna ur och skär äpplen och paprika i bitar. Skär korven i lite tjockare skivor. När de sista 15 minuterna återstår så lägger man i äpple, paprika och korv. Låt grytan stå i ugnen utan lock. Ta ut och strö över klippt persilja. Servera med kokt ris eller potatis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!