Loisana kräftgumbo
(4 pers)1 pkt djupfrysta kräftor1 knippe bladpersilja1 dl matolja60 g vetemjöl1 röd paprika -hackad1 lök- finhackad2 blekselleristjälkar-skivad2 klyftor vitlök- finhackad 75 g chorizo-tunna skivor, 6 vårlökar - skuren i småbitar1 lime1 kryddmått cayennepepparev några droppar tabascoKräftfond: 2 lökar, 3 dl vitt vin, vatten, stjälkarna av persiljan.
Gör kräftfond på skalen: Krossa dem, lägg i en gryta tillsammans med vinet, persiljestjälkarna och lökarna skurna i stora bitar. Häll på vatten tills allt täcks. Koka upp och skumma av. Låt småkoka i 20 minuter. Sila av.
Gör en roux, ett slags redning: blanda vetemjöl och matolja i kastrull, rör konstant under ganska hög värme, tills blandningen får en ljusbrun färg, tillsätt omedelbart den hackad löken, paprikan, bleksellerin, vitlöken och chorizon. Häll i fonden, ung 1.5 liter, (vatten kan tillsättas), småkoka i 30 minuter. Tillsätt i serveringsögonblicket kräftorna, skuren vårlök och hackad persilja. Servera gärna ris till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!