Lökbröd

50 g jäst3 msk kesella2 msk olivolja (olja)2 tsk örtsalt5 dl vatten14-15 dl vetemjölPålägg: 2 gula lökar, 2 rödlökar, olja, svarta kärnfria oliver, färsk timjan, grovt salt, olja

Mat & dryck2000-03-01 23:59
Smula jästen i degbunken och rör ner kesella, olja och örtsalt. Ljumma vattnet till 37 grader och häll det över jästen. Rör om. Tillsätt mjöl till en smidig deg.
Ta gärna upp och arbeta den på bakbordet. Arbeta in mjöl tills den inte kladdar. Degen ska heller inte vara stabbig. Lägg tillbaka i degbunken och strö över lite mjöl på ytan. Täck över och jäs ca 30 min.
Under tiden görs pålägget. Skala lökarna och skär dem i tunna ringar. Fräs dem mjuka i lite olja. De ska mjukna med inte ta färg. Låt kallna. Låt oliverna rinna av. Ta upp degen på lätt mjölat bakbord. Kavla ut den till en kaka. Lägg den i en långpanna, ca 30x40 cm, klädd med bakplåtspapper och tumma ut den så att den täcker hela ytan i långpannan. Täck över och jäs ca 30 min. Tryck med mjölade fingrar fördjupningar över hela degkakan och ända ner till botten. Bred ut löken över ytan. Stick ner oliver i kakan. Lägg på timjan och strö över lite salt. Droppa till sist över lite olja. Grädda mitt i ugnen vid 225 grader ca 20 min. Låt svalna. Skär i rutor eller avlånga bitar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!