Marinerade och stekta laxfiléer med tillbehör
(4 port)Ca 500 g laxfilé utan skinn och ben, skär laxen i portionsbitar.
Marinad: 2 msk limesaft (eller citronsaft), 2 msk olivolja (olja), 1 krm mald ingefära, rivet skal av 1/2 lime, 1 tsk flytande honung, 1 krm nymald peppar.
Örtsås: 2 dl matlagningsyoghurt, 1 dl kesella, 0,5 dl hackad dill, 0,5 dl finklippt gräslök,1 krm örtsalt, 1 krm citronpeppar, rivet skal av 1/2 lime, 1 tsk limesaft.
Till servering: ca 16 st små jämna potatisar, drygt hälften ur 1 påse färsk spenat 140 g, 2 färska mango.
Blanda samman marinaden. Lägg laxbitarna trångt i ett fat. Häll över marinaden och pensla bitarna. Täck över och ställ kallt 4-5 timmar.
Gör såsen genom att blanda samman alla ingredienserna. Låt mogna kallt. De potatisar som köps i tråg behöver inte tvättas. Låt skalen vara kvar. Tvätta annan potatis noga och behåll skalen kvar om de är fina.
Halvera potatisarna. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av det mesta av vattnet och lägg ner spenaten när potatisen är klar. Låt spenaten mjukna. Häll av allt kokvatten och droppa ner lite olja eller flytande margarin. Skaka runt.
Torka av laxbitarna. Salta dem lätt. Hetta upp lite fett och stek laxbitarna 3-4 min per sida. Skär ut fyra bitar ur mangon från den rundade sidan nära kärnan (kindbitar). Stek dem så att köttsidan får färg. Lägg upp laxen med potatis/spenaten, ”mangokind” och en klick av såsen. Strimla gärna tunt skal av lime och garnera med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!