Kunderna är intresserade av det som inte syns.
- De vill veta om hur lammen har det och hur långt de har rest, säger Karl-Henrik Grandin som föder upp lamm utanför Storvreta.
Han kan hela kedjan. Lammen har han fött upp själv och även transporterat till slakteriet som ligger 6 mil bort. Och han vet att lammkorven rest 15 mil totalt.
- Uppsalaborna är jätteintresserade av vad produkterna innehåller. De ställer högre krav än andra, är noga och verkar hälsomedvetna. De frågar om vilket mjöl jag använder och om bröden innehåller olja eller margarin, säger Hildemar Andersson från Karlholmsbruk som säljer skorpor och tunnbröd.
Skorporna går bäst och de är smaksatta på många sätt; saffran, kardemumma, whiskey ingefära och öl är några av ingredienserna som han använder.
- Jag var busig som Emil i Lönneberga och fick göra mycket skitgöra, säger Hildemar Andersson, som är uppvuxen på en bondgård och där fick han lära sig att alltid hjälpa andra. Numera är pensionär och gör vad han vill, förutom att baka för hand är han konstnär.
Också Christina Fredriksson från Vallgarns gårdsmejeri i Långtora utanför Enköping får detaljerade frågor om sina ostar gjorda av mjölken från jämtgetter.
- Såklart frågar kunderna vad ostarna är gjorda av och om vi gör dem själva. Det är ju själva grundbulten för den här marknaden. De undrar också hur getterna har det därhemma.
Vallgarns gårdsmejeri är bara ett av flera mejerier som står på marknaden. Den här fredagen är det tre lokala mejerier som tampas om kunderna slantar.
- Det går bra ändå, vi har olika sorters ostar och det känns som om det blivit allt mer folk som hittar till marknaden, säger hon, men tillägger att om man har som mål att bli rik borde man syssla med något annat.
Sammanlagt är ett fyrtiotal lokala producenter som knutna till marknaden, men alla är sällan där samtidigt. Det brukar bli ett tjugotal åt gången.
- Marknaden förlänger säsongen för oss, säger fiskare Calle Landfors från Fagerviken, norr om Tierp, när han expedierar en kund som vill köpa en bit kallrökt cheddarlax.
Han har märkt att Uppsalaborna gärna köper vildfångad fisk, att det anses lite märkvärdig till skillnad mot odlad. Den rökta siken är bestsäljaren.
Bondens egen marknad har nu funnits i ett år i Uppsala. Än så länge drivs det som projekt och på plats är matambassadör Claudia Dillmann som ser till att allt flyter.
- Just nu är det min förbannade skyldighet att få hit folk men när projektet upphör är tanken att marknaden ska sköta sig själv, driven i föreningsform, säger hon, vars största problem just nu är att se till att marknaden får en egen el-stolpe. Just nu dras elen från andra sidan gatan och det innebär att bussarna kör över kablarna som går av.
Monica Sandström från Syltkrukan i Månkarbo har sålt sylt i 21 år, hon började långt innan närodlat blev populärt.
- Jag har alltid varit för tidigt ute men är van att mina projekt lyckas. När jag startade med lättsockrat för tjugo år sedan var det inte alls inne, annat är det nu, säger hon som också satsar på helt osötad sylt och saft.
Intill står Ing-Britt Persson och väljer mellan burkarna. Äppelmos går bort, det kan hon göra själv. Men däremot slår hon till på några burkar marmelad på havtorn och vinbär. Hon tycker att det känns mera äkta att handla närproducerat.
RECEPT
Wanja Grandins Lammfärsgratäng
INGREDIENSER:
600 g lammfärs
2 gula lökar, hackade
4 pressade vitlöksklyftor
1 aubergine
1 zucchini
3 tomater
2 paprikor
3,5 dl mjölk
3 dl riven lagrad ost eller fetaost
1½ dl rödvin
2 msk tomatpuré
1 msk stött torkad rosmarin
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk kyckling/kalv/viltfond
maizenamjöl
salt, peppar
rapsolja
1 msk torkad rosmarin eller färsk hackad
GÖR SÅ HÄR:
1) Skiva aubergine, zucchini, tomater i ca 8 mm skivor även 1 lök, fast den kan vara lite tunnare. Fräs auberginen i oljan antingen i en panna eller i ugnen, låt rinna av på ett papper och salta sedan lätt. Fräs den hackade löken och färsen, tillsätt vitlök, tomatpuré, rosmarin och fond. Låt puttra ihop till en röra. Smaka av med salt och peppar.
2) Koka upp mjölk och grädde, tillsätt osten och red av med lite maizena så den blir lite tjock. Varva ostsås, köttröra och grönsaker i en form krydda med rosmarin mellan varven.
3) Grädda i 200 grader i cirka 35 minuter.
4) Servera med bröd och sallad.
Frallans fiskgryta
Recept från Calle Landfors
INGREDIENSER:
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 msk olja
1 purjolök
2 morötter
1 burk krossade tomater
2 fiskbuljongtärningar
1 l vatten
salt och peppar
Fiskfilé 600 g (vi brukar ha abborre, gös, gädda – ta vad du har)
Skalade räkor
300 g musslor
Persilja
GÖR SÅ HÄR:
Hacka lökarna och finhacka vitlök. Skär purjolök och morätter i små bitar och fräs lök och grönsaker i olja. Tillsätt krossade tomater, vatten och fiskbuljongtärningar. Salta, peppra och låt sjuda i 5 minuter. Lägg i fisken, skuren i bitar och låt sjuda i 5 minuter. Tillsätt räkor och musslor. Strö hackad persilja över och servera med bröd.