Köket är fullt av olika rätter. På spisen står grytor och puttrar, och pyser ut fylliga dofter av örtkryddor. Längst ut på en köksbänk balanserar en röd nyponpaj. Kaspar Sinabian har varit ute och plockat både nypon, äpplen och sura gula plommon. Han gör gärna det. Använder det som naturen bjuder på.
– Det finns så mycket man kan plocka och som andra bara lämnar, säger han och öppnar dörren till frysen och håller upp portionsförpackade plastpåsar med kanelkryddade äppelskivor.
Av dem snor han ihop en paj av när det kommer oväntat besök.
Kaspar Sinabian bodde först 33 år i Iran och sen 36 år i Uppsala. Redan som liten gillade han att gå och handla och laga till inköpen.
– Min mamma jobbade i Iran och som tio-, elvaåring lagade jag ofta mat åt familjen. Och så bjöd jag in grannarna. Var det fest gick jag alltid ut i köket för att kolla hur de gjorde. Folk kallade mig Maryams dotter för att jag gillade matlagning så mycket, säger Kaspar Sinabian som är sexfaldig boxningsmästare i Iran och har jobbat som idrottslärare i Uppsala.
Vad tyckte du om att bli kallad dotter?
– Jag gillade det. De sa dotter som en komplimang, säger han.
I dag lagar han iransk och armenisk mat men gillar svensk också. Han äter sill och potatis och surströmming. Det handlar om psykologi, att tycka att det doftar gott och inte ha förutfattade meningar om hur något kommer smaka.
När han kom till Sverige gick han direkt upp på boxningsklubben, där snappade han upp orden höger och vänster och folk trodde han förstod mer av språket.
Han skaffade jobb på en pizzeria och lärde sig en massa om matlagning från andra länder.
Finns det likheter mellan boxning och matlagning?
– Absolut. Både boxning och matlagning är konst och kräver teknik, tankeverksamhet och måste göras snyggt.
De sista grytorna trängs ihop på köksbordet. Kaspar ser nöjd ut och plockar fram skål med yoghurt.
– Men den här måste ni också smaka på. Den är full av vitaminer, avbryter han sig och tar fram en stor flaska med rött innehåll ur kylskåpet.
Det är nyponjuice som han gjort själv, hela vägen från buske till flaska. Själv verkar han ha druckit litervis med nyponjuice, han är full av energi.
Varje morgon tar han en långpromenad till Ultuna för att uppleva naturens skiftningar och låta tankarna komma ikapp. Det gillar han.
Väl hemma lagar han mat så den finns färdig när hustrun Nektar kommer hem från jobbet och på eftermiddagarna tränar ungdomarna i Stenhagen.
Det ideella arbetet har han hållit på med i 30 år och planerar att göra i 30 år till.
– Första dagen när någon är ny får de bara lära sig disciplin. Jag talar om för dem att de ger boxningen dåligt rykte om de slåss eller bråkar ute eller i skolan. Hamnar de i jobbiga situationer i skolan säger jag åt dem att gå till lärarna men aldrig slåss. Jag vill att de ska välja rätt väg, säger han som ofta bjuder hem boxningsadepterna på lunch.
Tillsammans med familjen har han bestigit hur många berg som helst i världen.
– Bergsklättring är så socialt. Man pratar med en massa folk, får hela tiden nya vänner och så hjälps man åt. I förhållande till de höga bergen känner man människans litenhet och hur mycket vi behöver varandra, säger Kaspar Sinabian och plockar fram kameran.
Han ska bara ta en bild på maten och lägga ut på facebook innan vi kan börja äta.
Armeniska ugnsbakade fyllda dolmar
(8 personer)
Välj grönsaker att fylla med efter tycke och smak.
500 gr köttfärs
200 g färsk persilja och mynta
100 g torkade persilja och mynta
2 dl kokt ris
4 vitlöksklyftor
1 hackad gul lök
1,5 dl olivolja
2 aubergine
3 gul/grön/röd paprika
2 tomater
1 squash
1 tsk gurkmeja
1 brk krossade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
1/4 tsk kanel
1 Koka riset och låt kallna. Sätt ugnen på 170 grader.
2 Skär av toppen på grönsakerna och spara som lock. Gröp ur innandömet i grönsakerna och spara.
3 Blanda den råa köttfärsen med örter, ris lök, vitlök, kryddor, buljongtärningar.
4 Fyll grönsakerna med köttfärsröran och lägg på locket.
5 Lägg de krossade tomaterna på botten av en ugnsfast form. Lägg de fyllda grönsakerna i formen och spreja eller pensla på olja.
5 In med formen i ugnen, när grönsakerna fått färg sänk temperaturen till 150 grader. Låt de stå inne mellan 50 - 60 minuter.
Ris med saffran och potatis i botten
(8 personer)
8 dl ris
1 tsk salt
3 potatisar, skurna i tunna skivor
150 g margarin/smör
1 Lägg margarin/smör i botten av en kastrull.
2 Skala och skiva potatisarna och lägg i botten.
3 Häll på riset och vatten enligt beskrivning på paketet.
4 Koka riset enligt beskrivning på paketet.
Persisk grönsaksgryta med kött – Ghorme Sabzi
(8 personer)
800 g fransyska
1/2 tsk gurkmeja
2 lagerblad
4 vitlöksklyftor
3 dl black-eyed-peas
4 torkade lime (finns t ex på Willys)
150 g torkade örter/grönsaker: persilja, koriander, purjolök, spenat, bockhornklöver
300 g färska örter: persilja och mynta
1 hackad lök
2,5 dl olivolja
3 grönsaksbuljontärningar
2 långa gröna chilipeppar
1 Rensa köttet och dela i små bitar (2x2 cm).
2 Lägg köttbitarna i en stor gryta tillsammans med bönor, torkad lime, gurkmeja, lagerblad och vatten så det täcker. Koka cirka 40 min tills bönorna mjuknar.
3 Hacka de färska örterna och lägg i tillsammans med de torkade.
4 Hacka lök och vitlök och lägg i. Koka cirka 20 minuter.
5 Servera med saffransris.
Persisk grönsakstårta
– Kouko
(8 personer)
150 g torkad kouko-blandning, Sabzi kouko (finns i orientbutiker), persilja, dill och mynta
1/2 isbergssallat
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
100 g djupfryst spenat
1 msk vetemjöl
1 tsk gurkmeja
8 ägg
svartpeppar
1 lång chilipeppar
2 grönsaksbuljongtärningar
0,5 dl olivolja, till stekning
0,5 dl olivolja i blandningen
1 Hacka örterna och lägg i en skål
2 Finhacka isbergssallad och lägg i skål.
3 Värm den frysta spenaten på svag värme.
4 Hacka lök och vitlök.
5 Vispa äggen i en skål.
6 Blanda örterna, spenaten, löken, buljongtärning, 0,5 dl olivolja och kryddor i äggsmeten.
7 Häll 0,5 dl olivolja i en stekpanna och sätt på svag värme. Häll i äggblandningen och låt steka 20 minuter på varje sida. Vänd genom att hålla en tallrik mot tårtan och vänd ner den i stekpannan fast på andra sidan.
8 När smeten har stannat är den klar.
Armeniska vinbladsdolmar
(8 personer)
500 gr köttfärs
200 g färsk persilja och mynta
300 g vinblad
2 dl kokt ris
4 vitlöksklyftor
100 g torkad mynta och persilja
1,5 dl olivolja
1 skivad lime
10 självplockade sura gröna plommon från skogen ( eller sura torkade plommon från butik)
1 hackad gul lök
1 tsk gurkmeja
2 grönsaksbuljongtärningar
1 Koka ris och låt kallna.
2 Blanda den råa köttfärsen med örter, lök, vitlök, riset och buljongtärningar.
3 Har vinbladen legat i saltlag skölj av dem.
4 Rulla in köttfärsröran i vinbladen.
5 Lägg några vinblad i botten av en kastrull. Stapla dolmarna fint. Lägg i de syrliga plommonen och de skivade limen och häll över 1 dl vatten. Häll på olivolja och lägg på den tallrik i kastrullen så det blir press på dolmarna.
6 Låt puttra 50 minuter på medelstark värme.
Armenisk yoghurtsoppa
– Tanapour
(8 personer)
500 g tärnad kycklingfilé
150 g torkade örter: persilja, gräslök, koriander, spenat
150 g färsk persilja
100 g färsk mynta
1 hackad lök
4 vitlöksklyftor
2 lagerblad
1 tsk gurkmeja
150 g fullkornsspagetti
800 g matlagningsyoghurt
2 dl matlagningsgrädde
1,5 dl kikärtor
1,5 dl vita bönor
1,5 dl röda bönor
1,5 dl linser
3 grönsaksbuljongtärningar
1 dl olivolja
1. Lägg bönor och kikärtor i en stor gryta. Häll på rikligt med vatten, buljongtärningarna, lagerblad och låt koka cirka en timme.
2 Lägg i linserna mot slutet.
3 Hacka örter och lägg i när bönorna känns mjuka.
4 Häll i yoghurt, matlagningsgrädde och spagetti, och låt koka ytterligare cirka 15 minuter.
5 Fräs kycklingen med hackad lök och vitlök i olivolja.
6 Servera soppan med kycklingen i egen skål vid sidan om.
Äppel- och nyponpaj
1 sats färdig pajdeg
4-5 äpplen
1 kg nypon
lite kanel och socker
1 Förgrädda pajskalet.
2 Lägg några nypon åt sidan för dekoration. Lägg övriga rensade nypon i en kastrull och täckt med vatten. Låt koka cirka 15 minuter.
3 Pressa eller mixa nyponröran till de går sönder. Sila först genom grov sil sedan genom en mindre.
4 Skiva äpplen och smaksätt med kanel och socker. Lägg i det avsvalnade pajskalet.
5 Täck äpplena med nyponmoset och grädda i 150 grader, 20-25 minuter.
6 Dekorera med nypon.