Mat som meditation

Leonidas Aretakis pluggar heltid, jobbar halvtid och spelar både fotboll och i ett band. Mitt i alltihopa lagar han vegetarisk mat. Det är den bästa avkopplingen.

Leo är nybliven vegetarian och lagar vegetarisk mat hemma i sin lägenhet i Kvarnängen.

Leo är nybliven vegetarian och lagar vegetarisk mat hemma i sin lägenhet i Kvarnängen.

Foto: Tor Johnsson

Mat & dryck2012-05-24 07:58

Man kan ju tända lite ljus och alltid ha några öl i kylen. Det är vardagslyx. Leonidas Aretakis har ett avspänt förhållande till mat. Han har varken förkläde på sig eller en massa köksmaskiner i gång.
Som vanligt när han är i köket sätter han på gammal italiensk jazz som bakgrundsmusik. Kitschiga låtar passar bra till matlagning, ett slags restaurangmusik, tycker han som bor i studentlägenhet I Uppsala. Leonidas Aretakis kan konsten att få vardagsmatlagning att låta extremt enkelt och trivsamt. Det är något han gör för att låta hjärncellerna vila när han pluggar.
– Matlagning är kreativt, och bra för inlärningen. Ett slags meditation.

Hur ofta lagar du mat?
– Det är väl alltid, säger han som om han tycker frågan är lite absurd.
– Och så lagar jag rätt stora satser. Många rätter, grytor till exempel, blir ju mycket godare dagen efter.
Han testar sig fram, brukar verkligen höfta och att pröva hur olika ingredienser fungerar tillsammans. Leonidas Aretakis tar det han hittar hemma i skafferiet och blandar råvaror som han gillar. Han tänker aldrig: Det där klarar jag inte av.
– Det är ju inte som om man står på en scen och ska prestera något mästerverk varje gång, säger Leonidas och penslar filodegen med olivolja och viker snabbt ihop knytena.

Degen är av en tjockare variant än den han brukar använda. Fast det ställer inte till något problem. Exakt hur han gör när han viker förstår jag inte riktigt, kanske gör han dem lite olika dessutom. Men den känns inte så himla viktigt heller.
Han är halvgrek och har lärt sig laga mat av familjen som kommer ifrån Kreta i Grekland. Han gillar deras matfilosofi, enkel mat, många rätter på bordet och sitta länge och äta tillsammans.
Därför blir det flera rätter den här dagen också. Alla är grekiska och vegetariska och passar bra ihop och kan ätas ihop men också var och en för sig.

Ganska nyligen blev han och sambon vegetarianer. Inget stort eller avgörande beslut, verkar det som. De har alltid ätit mycket grönsaker. Som han ser det finns det en massa skäl att undvika kött, inte minst etiska, miljömässiga och att det blir nyttigare rätter.
Fast doften av stek som sprider sig under grillsäsongen är han rätt förtjust i. Ett annat krux är de två katterna, de brukar ju äta rester men vegetariskt är de inte särskilt förtjusta i.

Recept

Fasolakia – grekisk böngryta
(4 Portioner)

5–6 potatisar
500 g brytbönor
1 gul lök
1 burk krossade tomater
2 tärningar grönsaksbuljong
4 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
salt och peppar

Förkoka potatisen i tio minuter och häll av vattnet. Skiva och fräs potatisen i olja tillsammans med lök och vitlök i 5 minuter. Tillsätt övriga ingredienser och koka på låg värme i 20 minuter.


Leos fetaoströra

2 dl fetaost
2 dl yoghurt
1 msk olivolja
1 msk citron
2 vitlöksklyftor
1 krm svartpeppar
2 krm cayennepeppar

Passar bra i grillbuffén. Blanda och njut!


Dolmades – fyllda vinblad

vinblad
1 lök
50 g pinjenötter
2 dl ris
2 tomater
3 msk mynta
3 msk persilja
Saft av 1 citron
1,5 dl olivolja
salt och peppar

Ställ ugnen på 200 grader. Förkoka bladen 3 minuter och skölj av dem. Blanda hälften av citronen och oljan med övriga ingredienser i en bunke. Fyll bladen med röran och rulla dem till små cigarrer. Vik in ändarna och lägg dem med den vikta sidan nedåt i en ugnsform. Häll över resten av citronen och oljan.
Grädda i cirka 40 minuter.


Getostsallad med päron

100 g grekisk getost
2 päron
50 g valnötter
en näve babyspenat
2 msk olivolja
2 msk vinäger eller citron
1 tsk honung
salt och peppar


Hortopita – grönsaksknyten

1 paket filodeg
400 g spenat
400 g fetaost
salt och peppar
olja

Ställ ugnen på 200 grader. Koka spenaten i vatten några minuter och pressa sedan ut vattnet. Blanda spenaten med mosad fetaost i en bunke. Salta och peppra lätt. Smörj ett filodegsblad med olja. Lägg på en klick fyllning på ett blad, förslagsvis 40 x 20 cm. Vik bladet några gånger så att innehållet omges av flera lager. Detta gör att skorpan blir frasigare! Grädda i cirka 20 minuter. Smördeg går också bra, men då blir det inte lika sprött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!