Matbil med smaker från två kontinenter

När kockarna Dagoberto Paz från Argentina och Gede Wiljana från Bali lärde känna varandra sa det klick. Nu är hemländernas snabbmat serverat från en food truck deras matbebis.

Matbil. Gede Wiljana kommer från Bali och Dagoberto Paz från Argentina. De bor i Morgongåva, utanför Uppsala och driver snabbmatskonceptet Food truck.

Matbil. Gede Wiljana kommer från Bali och Dagoberto Paz från Argentina. De bor i Morgongåva, utanför Uppsala och driver snabbmatskonceptet Food truck.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Mat & dryck2015-04-05 09:00

På Gede Wiljanas garageuppfart i Morgongåva står en vit skåpbil parkerad. Det är en rullande restaurang, en så kallad food truck.

När vi tittar in i bilen är det en imponerande syn. Här får allt plats! Två små kylskåp, ett lite större kylskåp, en frys, stekhäll, spis, microvågsugn, ett par förvaringsskåp och arbetsyta.

Vanligtvis står matbilen på Vaksalatorg i Uppsala. Men nu har Dagoberto Paz och Gede Wiljana kommit hem, det är sen eftermiddag och här ska lagas ett smakprov av det bästa från en minst sagt otippad matkombo: det balinesiska och argentinska köket.

Ur högtalarna strömmar toner av perreo, argentinsk gatumusik, och Dagoberto Paz börjar röra sig i takt med musiken när han berättar om hur två kockar med ett passionerat förhållande till mat fann sin tvillingsjäl.

– Våra fruar är psykologer och känner varandra via jobbet. När vi träffades alla fyra började vi prata om mat och upptäckte att vi hade samma inställning, att det ska vara roligt, säger han och spricker upp i ett stort leende.

Gede Wiljana håller upp en pytteliten lime, som han tagit ut ur frysen för att skära i två delar. Den kommer från hans släktgård på Bali, där det odlas kokosnötter, banan, mango och citrongräs.

Han har sin svärmor på Bali och varje gång hon besöker Sverige packar hon resväskorna fulla med råvaror och färska kryddor från gården. Även grannar hjälper till att skicka matvaror.

– På Bali är det självklart att hjälpa varandra, jag får även räkchips, inte de som du kan äta på kinakrogen, de här har en helt annan arom, säger Gede Wiljana, och låter en väldoftande röra av vitlök, färskriven vit gurkmeja och sambal oelek få puttra i stekpannan.

Det är kryddbasen i uraban, en matig sallad fullspäckad med krispiga nyttigheter som böngroddar, brytbönor och färsk kokos.

Dagoberto Paz gör empanadas, en pirog med rötter i Spanien. Fyllningen är matig och innehåller köttfärs, kokt ägg och potatis.

– Argentinsk mat är inte bara stora blodiga biffar, vi har hundraåriga influenser från Spanien och Italien. Det är mycket fisk och pasta också, säger han och lägger upp lite fyllning på pajdegen, viker över ena sidan och trollar fram en dekorativ förslutning, en ”repulge”, genom att vika omlott med bägge händernas pekfingrar.

Matparet tänker närproducerat när de köper in sina råvaror. Även ekologiskt, för att spara på miljön. Köttet tas från Sörby slakteri och kommer från nötkreatur i Hebytrakten.

– Och så byter vi ut menyn hela tiden, för att inte trötta ut kunderna, säger Dagoberto Paz.

Han har drivit restauranger i de spanska städerna Madrid, Burgos och Malaga. Gede Wiljana var kock i 20 år på restaurang Cupido i Forumgallerian.

Nu lever de sin dröm och längtar inte tillbaka till stordrift. Nej, det här är frihet, en livsstil där de kan bestämma allt själva. Känner de inte för att köra iväg med matbilen en dag så gör de inte det.

Recept

Empanadas salteñas

500 g nötfärs, gärna grovmald

1 stor gul lök

1 röd paprika

3 kokta ägg

1 kokt potatis (mellanstorlek)

3 salladslökar

2 tsk spiskummin

1 msk paprikapulver

1 msk chiliflingor

Salt

Olivolja

1 ägg

2 pkt pajdeg

1 Hacka lök och paprika och fräs i olivolja.

2 När löken är mjuk, tillsätt nötfärsen och kryddorna.

3 Fräs blandningen till dess att köttet är precis tillagat så att det behåller sin saftighet. Till sist, smaka av med salt.

4 Hacka den kokta potatisen och äggen i små bitar och blanda med köttet.

5 Häll i en dl vatten i pannan och låt det koka av under omrörning. Låt fyllningen svalna.

6 Ta ut runda plattor av pajdegen ca 12 cm i diameter.

7 Lägg ca 2 msk fyllning i mitten och ta lite vatten på kanterna av degen.

8 Vik degrundeln över fyllningen så att du får en halvmåne. Pressa ur all luft. Tryck till kanten ordentligt med en gaffel.

8 Pensla de färdiga empanadasarna med uppvispat ägg. Grädda i 200 graders ugn tills de är gyllenbruna.

Milanesa Napolitana

4 skivor lövbiff

Ströbröd

1 ägg

1 tsk vitlökspulver

1 msk persilja

Salt och peppar

1,5 dl olivolja

1 burk krossade tomater

2 små pkt mozzarella

Oregano

1 Värm ugnen till 200 grader.

2 Vispa upp ägget och tillsätt 1 msk hackad persilja och 1 tsk vitlökspulver.

3 Salta och peppra köttet. Vänd köttet i äggblandningen och därefter i ströbröd. Köttet ska vara täckt med ströbröd.

4 Värm upp ca 1,5 dl olivolja i en stekpanna. Fritera köttet tills det är gyllenbrunt. Lägg köttbitarna på en plåt.

5 Blanda 2 dl krossade tomater med 1 tsk oregano och stryk över köttet.

6 Lägg ett par skivor mozzarella och strö över lite oregano. Gratinera i ugnen tills osten har smält.

7 Servera med grönsallad, rostad potatis eller hemgjort potatismos.

Nasi Kuning

500 g jasminris

2 dl kokosmjölk

1 tsk salt

½ tsk gurkmeja

500 g kycklingfilé

1 msk sambal oelek

2 vitlöksklyftor

½ tärning kycklingbuljong

salt, peppar

1 dl kokosmjölk

1 lime

Tempeh - indonesisk fermenterad sojaprodukt, finns på Asian livs i Uppsala

½ dl kecap manis (sweet soya sås)

120 g kokosflingor

½ tsk gurkmeja

Räkchips

1 Koka riset enligt instruktionen på paketet, det ska vara lätt och luftigt.

2 Gör en kryddblandning genom att koka upp 2 dl kokosmjölk och tillsätt 1 tsk salt och ½ tsk gurkmeja.

3 Blanda kryddblandningen med riset.

4 Strimla kycklingen och stek den med 1 msk sambal oelek, 2 pressade vitlöksklyftor, ½ tärning kycklingbuljong, 1 dl kokosmjölk samt saften från en lime. Salta och peppra efter smak.

5 Strimla tempeh och knaperstek den. Blanda med ½ dl kecap manis.

6 Rosta 120 g kokosflingor i torr panna och blanda i ½ tsk gurkmeja. Salta och peppra efter eget tycke.

7 Som tillbehör gör en enkel omelett och strimla. Servera gärna med räkchips.

8 Vid servering, lägg upp ris och kyckling. Servera med tempeh, omelett, räkchips och strö över den rostade kokosen.

Uraban

350 g färsk kokos (finns i asiatiska matbutiker)

400 g brytbönor

300 g färska böngroddar

½ tsk färsk riven gurkmeja

1 tsk sambal oelek

1 msk grönsaksbuljong

2 vitlöksklyftor

1 lime

Salt och peppar

1 Blanchera brytbönorna. Det gör du genom att koka upp brytbönorna, häll av vattnet och spola i kallt vatten.

2 Blanda i färsk kokos och böngroddarna.

3 Gör en kryddblandning av 1/2 tsk riven färsk gurkmeja, 1 tsk sambal oelek, 1 msk grönsaksfond och 2 pressade vitlöksklyftor.

4 Rör ihop grönsakerna med kryddblandningen.

5 Salta och peppar efter egen smak.

6 Avsluta med att pressa över saften från en lime.

Chimichurri

Kryddstark sås från Argentina som passar till grillat eller som marinad.

Ett kruka persilja

4 klyftor vitlök

1 msk oregano

1 pressad citron

Två msk röd vinäger

1 msk chiliflingor

1 dl olivolja

1 dl vatten

Salt och peppar

1 Rör ihop alla ingredienser i en skål.

2 Smaka av med salt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!