Matbröd av vete

50 g jäst50 g margarin5 dl mjölk1 tsk salt1 msk socker eller vit sirap12-13 dl vetemjöl

Mat & dryck1998-11-24 13:23
Smula jästen i degbunken. Smält margarinet i en kastrull och häll på mjölken.
Ljumma till 37 grader. Använd gärna en baktermometer för att få rätt temperatur på degspadet.
Häll degspadet över jästen och rör om så att den
löser sig.
Tillsätt salt, socker eller sirap och mjöl till en smidig deg.
Strö över lite mjöl på degen och jäs den övertäckt ca 30 min. Ta upp degen på bakbordet och knåda den. Nu kan den bakas ut på olika sätt.

Brytbullar:
Dela degen i fyra delar och rulla ut till längder. Dela varje längd i åtta delar och rulla till bullar. Lägg bullarna tätt på en bakpappersklädd plåt.
Jäs övertäckt ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg eller med bara vatten.
Strö ev över vallmofrö eller sesamfrö.
Grädda i ugn vid 225 grader 15_20 min.
Låt kallna under bakduk.
Kransar:
Dela degen i fyra delar och rulla ut till längder. Dela varje längd i åtta delar. Rulla ut varje längd ca 40 cm lång. Vik den på mitten och vrid den.
Forma till kransar. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar.
Jäs dem övertäckta ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrö. Grädda i ugn vid 225 grader 8_10 min.
Låt svalna under bakduk.
Formbröd:
Dela degen i två delar. Forma till släta limpor eller dela varje del i två delar. Rulla till längder och sno de båda längderna om varandra. Lägg bröden i smorda avlånga formar, rymd ca 1,5 l.
Jäs dem övertäckta ca 30 min.
Grädda i ugn vid 225 grader ca 30 min.
Låt dem svalna under bakduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!