Matiga sallader som mättar
På sommaren äter dietist Annicka Sandgren gärna sallad. Därför får hon i uppgift att laga matiga, mättande men billiga varianter utan att använda pasta, salladernas mest efterhängsna ingrediens just nu.
Kycklingsallad med gryn, bacon och frukt.
Foto: Malin Rudblom
Sallader behöver inte per automatik vara nyttiga, det är lätt att bli lurad, säger Annicka Sandgren.
Hon har näringsberäknat sina recept och alla motsvarar en fullgod måltid, Men sallad Niçoise fick lite väl högt fettinnehåll, på grund av de svarta oliverna.
Feta dressingar är en annan lurig fettfälla. Innehåller salladen däremot för lite fett eller kolhydrater kommer suget snabbt efteråt. Och tanken: ²Jag åt ju bara en sallad och kan väl unna mig wienerbröd till kaffet.²
Den som lagar vegetarisk sallad behöver tänka på att lägga till rikligt med protein.
35 000 portioner per dag
Bönor och ägg föreslår Annicka som proteinkällor i sina sallader. Hon är något så ovanligt som kommundietist i Uppsala. Endast tretton, fjorton av landets 290 kommuner har dietister anställda. Av dem är bara ett fåtal heltidsanställda.
Vi är en yrkesgrupp som sparar in pengar åt kommunerna.
Hennes arbetsdagar kan innehålla allt ifrån att planera specialkoster för personer med svåra allergier till att undervisa vårdpersonal om vad äldre behöver äta för att inte bli undernärda.
Hon jobbar på kommunens kostservice och där planeras även de
35 000 portioner mat som serveras varje skoldag.
Lagade mat redan som liten
Det finns myter om skolmaten, anser Annicka och avfärdar med bestämdhet att det skulle bli dyrare att ha en matsedel med tre alternativa rätter än med ett enda.
Regler som gör att eleverna bara får ta ett visst antal köttbullar menar hon är förkastliga.
Kostnaderna för råvarorna är så pass låg i förhållande till vad hanteringen kostar. På det viset görs inga stora besparingar. Däremot kan pengar sparas om transporterna skulle kunna minskas.
Dietist ville hon bli redan tidigt.
Min mamma jobbade och lagade inte mat hemma. Jag tog på mig den uppgiften för att det var så kul, säger Annicka Sandgren.
Dessutom har hon lärt sig en massa av sin matlagningskunniga mormor.
Lotta Frithiof
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!