Matiga soppor mättar mest

Göran Pändel Berggren lagar soppor varje lunch på sin restaurang Görans kök. När vårvärmen slår till ordentligt byter han ut sopporna mot sallader.

Mat & dryck2004-04-15 17:27
Vilken soppa säljer bäst?­
- Fisk och skaldjurssoppan, den tog slut i dag. Och thaisoppa går också mycket bra.
Vilka är minst populära?
­- De traditionella svenska, som köttsoppa.
Blir du mätt på en soppa till lunch?
­ -Ja, det beror på vilka avsikter jag har med måltiden. Men ibland kan jag nöja mig med en soppa. På restaurangen serverar jag då och då strimlad lax till eller kokta ägg. Och så bröd.

Fisk- och skaldjurssoppa med saffran
(10 portioner)
2 msk olivolja
1 st stor gul lök
2 st vitlöksklyftor
4 st broccolistjälkar
20 g färsk ingefära
1/2 röd chilipeppar
1 dl vitt vin
1 röd paprika
1 purjolök
4 st hönsbuljongtärningar
10 dl vispgrädde
1 g saffran
2­4 msk maizena
800 g fiskfilé (lax, gös)
200 g scampi, räkor, musslor

Skala och tärna löken. Krossa och finhacka vitlöken. Dela broccolistjälkarna på längden och skär dem i fina skivor. Finhacka ingefära och chilipeppar. Häll oljan i en bredbottnad kastrull och fräs ovanstående grönsaker mjuka på medelhög värme.
Tillsätt vinet och 2 liter vatten, smula i hönsbuljongen, saffran och häll i grädden. Låt soppan koka upp och red av med maizena.
Skär fisken i grova strimlor eller tärningar, dela scampin på längden och lägg ner dem i soppan och låt dem bli klara på eftervärme. Strimla purjo och paprika tunt och vänd ner innan servering.


Tjiat Watanawilai serverar på restaurang Amazing thai. Tom Yung Kung är en populär soppa i Uppsala.
Hur äter man soppa i Thailand?
­- Vanligast är att folk äter soppan med ris till.
Är det vanligt ris eller ris blandat med grönsaker?­
- Sopporna har så mycket smak att det brukar vara ris naturell. Antingen till soppan eller efteråt.
Vilken soppa gillar du själv bäst?
-­ Tom Ka Gai, en kycklingsoppa. Den ska vara stark men inte bränna och inte ha så mycket kokosmjölk.

Tom Yum Kung
(1 portion som huvudrätt, 2 som förrätt)
5 dl vatten
3 limeblad
2 cm galangarot i skivor (kan tas bort)
1 citrongräs
2 champinjoner
ev 1­2 chili (efter smak)
1/2 tomat
8 tigerräkor eller vanliga räkor
1 dl kokosmjölk (kan tas bort)
1 tsk salt
2 msk pressad lime/citron
1 tsk socker
ev 1 tsk chilipasta (efter smak)
koriander för garnering

Förberedelser: Skiva citrongräs, galangarot och limeblad. Hacka chili och koriander. Pressa lime eller citron. Skala räkorna och skär ett snitt längs ryggen och ta bort tarmen.
Gör så här: Koka upp vatten i en kastrull lägg i citrongräs, skivad tomat och limeblad. Lägg i den hackade chilin, salt, socker, limejuice och chilipasta. Lägg i räkorna och låt koka upp utan att röra om och lägg därefter i champinjonerna. Häll i kokosmjölk och låt koka upp. Servera i en hög skål och garnera med koriander.
Tips: Balansera smaken med limejuice, salt, kokosmjölk och chili efter eget tycke och smak. Chilipastan och chilin kan tas bort av den som inte vill ha soppan så stark. Tigerräkorna kan bytas ut mot kycklingfilé eller vanliga räkor.


Lena Gabrielsson erbjuder ibland soppor till lunch på restaurang Lena på taket.
Hur ofta äter du själv soppa hemma?
- Min kille gillar soppor och skulle helst äta den en gång i veckan. Men det blir kanske en varannan vecka. Då blir det ofta löksoppa.
Vilken tycker du själv bäst om?
-­ Potatis- och purjolökssoppa. Och så gillar jag kycklingsoppan med curry som är lite het, men inte superstark.

Kycklingsoppa med curry
(4 portioner)
1­2 msk margarin
400 g finstrimlad kycklingfilé
4 finhackade schalottenlökar
1 msk curry
1 tsk röd currypasta
1 finstrimlad morot
1 finstrimlad röd paprika
1 stort skalat och strimlat äpple
1­2 pressade vitlöksklyftor
6 dl kraftig hönsbuljong
5 dl crème fraiche
socker, salt och peppar

Bryn kyckling, lök, morot, vitlök, äpple och paprika. När löken blivit brun, lägg i curryn och häll sedan på buljongen och crème fraiche. Låt koka upp ordentligt i cirka 3 minuter. Krydda sedan efter behag och smaka av med socker, salt och peppar. Servera gärna ett gott bröd till.


Elvy Carlsson lagar vegetariska soppor varje dag på Fröjas sal. Efter pingst blir det kalla soppor i stället för varma.
När äter du soppa?
-­ Jag brukar smaka av dem varje dag.
Vilken är din favorit?
­- En solgul soppa på mixade rotfrukter och mjölkgrädde.
Vilken tycker gästerna bäst om?
­- Linsoppan med fetaost och den solgula soppan. Det verkar det som om soppor blir mer och mer populära. Det kan bero på att sopporna blir alltmer matiga.

Linssoppa med tomat och fårost
(4 portioner)
3 dl röda linser
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 morötter
2 msk olja
ca 1,5 l grönsaksbuljong
1 brk krossade tomter (ca 400 g)
lagerblad
salt och peppar
spiskummin
timjan (hackad
färsk eller torkad)
ca 100 g fårost

Fräs den hackade löken och eventuellt vitlöken i oljan. Tillsätt morötterna skurna i slantar. Späd med buljongen. Tillsätt linserna, krossad tomat och lagerbladet. Krydda med salt, peppar, spiskummin och timjan. Koka försiktigt under lock i cirka 15 minuter. Före serveringen smulas osten över soppan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!