Kändiskokböcker har nästan utvecklats till en egen genre på senare tid och en av de allra färskaste är ”Country cooking med Jill i Nashville”. När Uppsalaborna Ulrika Ekblom och Liselotte Forslin fick frågan om ville göra boken svarade de ja direkt. Båda är hemtama i USA, Ulrika Ekblom har bott tre år i USA som barn i en förort till Washington DC och Los Angeles och Liselotte Forslin hälsar ofta på släkte i Seattle och gör jobbresor till USA. De vet vad som finns på hyllorna i matbutikerna och har gjort kokböcker ihop i nio år.
Uppdraget fick de innan programserien ”Jills veranda” sänts på SVT. Serien som med sin mix av besökande musiker satte fingret på samhällsproblem i USA. Nyligen fick den storslam på Kristallengalan 2014 som årets program och årets reality-program och priset för årets kvinnliga programledare gick till Jill Johnson.
Men kan hon laga mat?
– Ja, hon är verkligen jätteintresserad av matlagning. Hon brukar laga mat till sitt band och alla tjejkompisar som hon spelar och skriver musik ihop med, säger Liselotte Forslin, som innan resan fick recept från Jill mejlade till sig.
Somliga kom som en knapphändig mobilbild medan andra var lite mera utförliga. Liselotte Forslins uppgift är att utveckla recepten så att de fungerar i en kokbok. Som matstylist lagar hon också maten och lägger upp den för fotografering.
– Jill var petig på ett bra sätt. Så här brukar inte mina köttbullar i tomatsås se ut, kunde hon påpeka. Vi mejlade jättemycket fram och tillbaka, säger Liselotte Forslin.
– Nämen, det här kan ju inte vara äkta, är en kommentar som man kan få höra, säger Ulrika Ekblom.
Fast äkta är det, men som fotograf vill Ulrika att bilderna ska ge läsaren något mer än enbart porträttera maträtten rakt av.
– Jag vill förmedla smaken, doften och ljuset genom uppläggningen och kompositionen, säger hon.
Det räcker alltså inte att visa snygg mat utan de vill också förmedla en känsla av omgivningen och temat.
När de åkte till USA var de ett team på sex personer. Förutom de två ingick även en rekvisitör, en skribent, förlagsredaktören och formgivaren.
När de mellanlandade försvann en resväska full av rekvisita, den innehöll bestick och annat de skulle behöva för bilderna. Och just när de landat fick de ett mejl från Jill Johnsson där det stod att hon hade halsfluss och inte kunde komma.
Resväskan kom tillbaka och dag två kom också Jill Johnsson till huset där de bodde.
Så ni satt på Jills veranda och tog emot henne när hon kom?
– Nej, vi höll inte till i det huset. Det här var ett annat hus som Jill hade tipsat om och som låg utanför världens minsta håla, Leipers Fork, säger Liselotte Forslin.
Där bodde de i tio dagar och arbetade med boken. Någon fritid ingick knappt. Men ibland åkte de till Nashville för att reka och Ulrika fotograferade hela tiden för att skildra Nashvillekänslan. Hon gick i Jills fotspår. Av flera tusen bilder blev det 350 stycken i boken.
I Leipers Fork hann de gå på musikrestaurang och en kväll deltog de i en Farm-to-table-tillställning, som innebär att en lantbrukare öppnar restaurang på sin gård på sporadiska kvällar.
– Vår förläggare hittade en gubbe i en buske, men det var rätt tydligt att vår värd var en utflyttad hipster från storstaden, säger Liselotte.
Vad ska du laga i dag?
– Det blir rätter som är inspirerade av resan. En rökig hamburgare som liknar den vi åt på ett kombinerat minilivs och kafé, Puckett´s Grocery i Leipers Fork. Till dem friterad sötpotatis och en ljuvlig oströra som verkligen inte är någon lighträtt.
Liselotte Forslins Nashvilleinspirerade recept
Southern burgers – rökiga burgare
4 burgare. Vi åt supergoda burgare på Puckett’s Grocerys, ett litet kombinerat minilivs-restaurang-musikhak i pyttelilla hålan Leipers Fork utanför Nashville. Här är min rökiga tolkning av dem.
600–800 g grovmalen nötfärs, gärna högrev
1 liten gul lök
2 tsk rökt paprikapulver
1 tsk chipotle hot sauce, eller annan hot sauce
4 skivor bacon av god kvalitet
4 hamburgerbröd, gärna hemgjorda
8 krispiga sallatblad av hjärtsallat även kallad sweet gem- eller romansallat
2 fina tomater med mycket smak
1 liten gul lök
1 1/2 tsk salt samt rejält med nymalen svartpeppar
Till servering:
Pimento cheese
Sötpotatisfries
1 Skala och finhacka löken.
2 Blanda färsen med lökhacket, rökt paprikapulver, hot sauce, salt och nymalen svartpeppar.
3 Stek dem cirka 3–4 minuter på var sida beroende på hur genomstekta du vill ha dem. Ett tips är att steka dem enligt ovan och sedan dra av pannan från värmen och låta dem ligga kvar några minuter och tillagas på eftervärme.
4 Stek baconet krispigt och låt det rinna av på hushållspapper.
5 Dela och rosta bröden i brödrost, ugn eller torr panna. Servera burgarna med bacon, sallad, tomat, lök och en rejäl klick pimentocheese mellan bröden. Bjud krispiga sötpoatisfries till.
Pimentocheese – oströra med grillad paprika
6 portioner. Jag vet, en riktig kaloribomb. Men det här är inte var- dagsmat här i Sverige. Värre om man bodde i Nashville, där är det ett standardtillbehör tillsammans med majonnässtinn makaronisallad, urkokta gröna bönor och sötpotatisfries samt friterad okra.
1 dl riven vällagrad ost, till exempel cheddar- eller prästost
1 dl majonnäs, hemgjord eller amerikansk, till exempel Hellmann’s
100 g cream cheese
2 msk strimlad grillad paprika i olja ur burk eller hemgjord
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 Blanda ost, majonnäs, cream cheese och grillad paprika.
2 Finhacka vitlöken och lägg den i en liten kastrull med olivoljan. Hetta upp och passa noga. När den börjar bli gyllene tar du upp den direkt, annars blir den besk. Funkar bäst med hålsslev eller gaffel.
3 Låt svalna en aning innan du blandar den med oströran. Smaka av med salt och peppar. Oljan som blir kvar från vitlöken kan du spara och smaksätt till exempel en vinägrett med. Eller varför inte använda den till sötpotatisen?
Sweet potato fries – Sötpotatisfries
6 portioner. Sötpotatis innehåller mycket vatten så de blir bäst när man blandar dem med lite maizenamjöl innan de ska in i ugnen. De kräver också mycket salt för att balansera upp det söta. Bör också ätas nygjorda för de mjuknar snabbt.
700 g sötpotatis
2–3 msk olivolja
3–4 msk maizena
2 tsk salt
1 Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta och skär potatisen i långa centimetertjocka stavar. Lägg dem i en plastpåse och häll på oljan och skaka runt. Lägg i maizenan och saltet och skaka runt så det fastnar överallt. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt i ett lager. Detta är viktigt för krispigheten, annars blir det mer kokt än ugnsstekt.
2 Rosta i ugnen cirka 40 minuter tills de är lite brunbubbliga och krispiga. Servera direkt.
Sweet potato pie – sötpotatispaj
6–8 bitar. Sötpotatis är vanligt i sydstaterna i både mat och desserter. Den påminner mycket om pumpa med sin söta smak och orangea färg. Här är en silkeslen paj som ska serveras med lättvispad grädde.
Deg:
125 g smör i kuber
3 dl vetemjöl
1 msk florsocker
1 ägg
1 krm salt
Fyllning:
500–600 g sötpotatis
2 ägg
2 dl mörk muscovadosocker
1 dl vispgrädde
2 tsk malen kanel
2 krm nyriven muskotnöt
Garnering och tillbehör:
8–10 pekannötter
2–3 msk lönnsirap
lättvispad grädde
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Dela sötpotatisen på längden och lägg dem med snittytan ner i en lätt smord form. Baka cirka 45 minuter tills potatisen är helt mjuk.
3 Ta ut och låt den svalna på en tallrik med snittytan upp tills den är så pass kall att du kan gröpa ur köttet.
4 Gör pajdegen under tiden genom att nypa ihop smör, mjöl och florsocker till en smulig deg. Tillsätt ägget och saltet och knåda degen smidig.
5 Tryck ut den i en pajform, gärna med löstagbar kant. Höj temperaturen till 200 grader.
6 Förgrädda pajskalet 12–15 minuter. Vispa ihop ägg, muscovadosocker, grädde och kryddor. Mosa potatisen slät med stavmixer eller potatisstöt och blanda i äggblandningen så du får en slät kräm. Häll det i det förgräddade pajskalet och grädda 20–25 minuter tills fyllningen ”stannar”. Låt svalna en aning innan du garnerar med pekanötter. Ringla över lite lönnsirap innan servering. Bjud lättvispad grädde till.