Med smak av semester

Inte sällan etsar sig maten från semesterresan fast i minnet. Liselotte Forslin frågade tre Uppsalabor om deras bästa matminnen och sen gick hon hem och lagade rätterna.

Bönor i tomatsås med fetaost, ett härligt matminne från Grekland.

Bönor i tomatsås med fetaost, ett härligt matminne från Grekland.

Foto: Pelle Johansson

Mat & dryck2008-09-18 07:00
Sommaren är redan slut men semesterminnen kan man leva på länge. Eftersom jag själv väljer semestermål efter maten har jag hur många matminnen som helst. Till exempel kycklingen med äpple och fläsk jag åt på en sylta längs vägen i en avokadodal i Andalusien, hjärtmusslorna i smörig vinbuljong på Farmers market i Seattle, råa musslor, så kallade cherrystone clams på en brygga på Martha's Vineyard eller blodkorven i Barcelona för att bara nämna några.
Mindre trevliga är exempelvis de friterade grisöronen och brödet med ålyngel i Rioja eller när jag höggravid bjöds på grillad bacalau (torkad långa) i fem dagar i rad på en olivoljeresa i Portugal. Huvaligen!

Ett roligt tips om man är matintresserad är att försöka skapa ett recept av en rätt man ätit på restaurang i ett annat land. Blunda och kom ihåg hur det smakade, konsistensen och balansen i smakerna. Vad kan de ha haft i, vilka kryddor och hur har tillagningen gått till? Det är spännande och ett kul projekt när det blir mörkare tider. Om man inte lyckas så har man förhoppningsvis kommit på en annan god rätt.

Jag åt en fantastisk rätt med kalvfilé i citron- och dillsås på en grekisk restaurang i Amsterdam för säkert 20 år sedan. Efter ett gediget laborerande i köket fick jag till det, till och med bättre än originalet om jag får skryta lite.
Ett annat kul sätt är att köpa med sig ingredienser som kryddor, oljor och andra godsaker hem från semestern. Men se till att laga något direkt, det är lätt att det blir bortglömt i skafferiet. Googla på recept från semesterorten och du hittar säkert något liknande du ätit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!