Mellanmålsbröd

(utbakat i långpanna - ca 24 rutor)50 g jäst + 2 dl kallt vatten250 g kesella2 tsk salt1 dl solrosfrö2 medelstora (ansade) fint rivna morötter (ca 2 dl rårivet)1 msk flytande honung4 dl kall nyponsoppa1 l mjöl från ett paket mix för grovt bröd (eller välj själv det grova mjölet)ca 5 dl vetemjöl

Mat & dryck2001-08-29 14:12
Smula jästen i degbunken och häll på det kalla vattnet. Rör ut så att den löser sig. Tillsätt kesella, salt, solrosfrö, de fint rårivna morötterna, honung och kall nyponsoppa. Rör ner det grova mixmjölet. Tillsätt vetemjöl och arbeta degen smidig. Ta upp den på bakbordet och knåda den kladdfri. Lägg tillbaka i degbunken. Strö över lite mjöl på ytan. Täck över och ställ dragfritt och jäs den ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på bakbordet och knåda den ev med lite mer mjöl. Kavla ut till en kaka och lägg i bakpappersklädd långpanna 30x40 cm. Tryck ut degen i hörnen och så att den blir någorlunda jämn. Täck över och låt jäsa ca 30 min. Skåra den jästa degkakan i ca 24 rutor med degskrapan, men inte ända ner. Naturligtvis kan det bli fler eller färre antal rutor, beroende på hur stora man vill ha bröden. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Låt kallna under bakduk.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!