Middagar för en tia!

Tomt i plånboken och i kylskåpet efter helgerna? Lugn bara lugn. Tre Uppsalakockar lagar middagar för fyra, för bara en tia per person.

Foto: Fotograf saknas!

Mat & dryck2013-01-17 08:57

 ”Det är bra priser på rotfrukter.”

Lisa Irenéus
Ålder:
27 år
Gör: Kock på restaurang Peppar Peppar i Uppsala

Hur kom du fram till den här maträtten?
– Jag tänkte att jag ville ha någon billig säsongsråvara. Det är bra priser på rotfrukter och så gillar jag själv rotselleri.

Var det svårt?
– Kanske i början. Men sen när jag var i affären och såg vad allt kostade, då var det inte så svårt att välja ut råvaror som matchade varandra i smak och pris.

Hur gör du själv för att hotta upp en vardagsrätt?
– Jag tycker det är gott med sallad med äpple i. Sen kan man lägga nötter och frön i salladen och använda färska örter om man har råd. En annan grej är att undvika burkmat och halvfabrikat, det kan göra vem som helst ledsen.

Om man vill hålla i plånboken, vad ska man satsa på då?
– Om man vill ha kött kan man satsa på kycklingklubbor, det är billigare än filéerna. Själv tycker jag det är godare också. Såklart rotfrukter. Pasta är också billigt och man blir mätt. Potatis kan man variera och ha i soppor och gratänger.

Vilken är din favoriträtt?
– Jag gillar långkok med lammlägg eller oxsvans. Maten sköter sig själv, det tar bara lite tid, annars är det lättlagat och smakar jättegott.

Och varför blev du kock?
– Jag har alltid gillat att laga mat. Sen hade jag en bekant som utbildade sig och då blev jag ännu mer intresserad. Men det var inte förrän jag gick ut på min första praktik som jag bestämde mig. Jag gillar mitt jobb, det händer saker hela tiden och man har aldrig långtråkigt.

Rotsellerisoppa med äpple och bacon
Av Lisa Irenéus
4 pers
Soppan
1 stort huvud rotselleri
Ca 6 dl kycklingbuljong
2 dl matlagningsgrädde
1 gul lök
Salt och peppar

Äpple och baconfräs
1 stort äpple
1 pkt bacon
Ca 1/4 av rotsellerin
Salt peppar
Torkad timjan

Gör så här:
1. Skala och dela rotsellerin i mindre bitar. Spara ca 1/4 av rotsellerin.
2. Hacka löken och fräs lätt i olja. Lägg i rotsellerin och häll på buljongen. Koka tills den är mjuk.
3. Mixa i blender eller med stavmixer, tillsätt grädden, koka upp. Salta och peppra.
4. Skär äpplet och den sparade rotselleribiten i små tärningar. Skär baconet i bitar.
5. Koka rotselleritärningarna i lättsaltat vatten tills de är mjuka men fortfarande har tuggmotstånd.
6. Fräs baconet knaprigt. Lägg i äpplet och rotsellerin och låt det bli varmt, krydda med salt peppar och lite timjan. Servera fräset i soppan.

Priser:
Bacon, 9,90 kr
Gul lök, 1,50 kr
Mellangrädde, 7,90 kr
Rotselleri, 16 kr
Äpple, 3,60 kr
Totalt: 39 kr 

”Jag testade fem sex olika rätter”


Niklas Elofsson
Ålder: 21 år
Gör: Just nu köksmästare på Snerikes nation. Pluggar annars fjärde terminen på juristprogrammet, Uppsala universitet

Hur kom du på vad du skulle laga?
– Jag tänkte så det knakade, på vad som var billigt och så. Sen gick jag och kollade runt i mataffären för att få inspiration. Jag ville göra något som ingen annan skulle komma på.

Var det svårt?
– Nja, egentligen inte, det var snarare svårt att bestämma sig. Jag hade fem sex rätter som jag testade på mina vänner. Det var de som till slut fick välja.

Hur gör du själv när du vill hålla i plånboken och skafferiet är tomt?
– Jag har inte råkat ut för någon direkt matkris, jag är väl duktig på att hålla i pengarna. Men om man vill leva billigt, tycker jag att man ska satsa på mycket rotfrukter och kolla efter extrapriser. Djupfryst är inte heller fel, i alla fall när det gäller kött. Om man tinar på rätt sätt och i god tid är det inget dåligt alternativ.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Ja, det är väl att lära känna nytt folk, alla jag känner här på nationen är riktigt roliga och trevliga. Jag älskar Snerikes och så gillar jag förstås matlagning.

Vilken rätt är det mest åtgång på?
– Hamburgaren. Den är billigast och ett säkert kort, alla vet hur gott den smakar.

Vad ska du laga till dig själv härnäst?
– Jag har beställt färsk känguru­filé från en butik i Stockholm som har hemleveranser. Grejen är bara att jag inte vet hur jag ska tillaga den. Men jag har fått veta att det är jättegott.

Kraschade potatisar med kycklingvingar och vitlökssås
Av Niklas Elofsson
4 pers
16 små potatisar
1 kg kycklingvingar
3 dl Lätt crème fraiche
2 krm salt
1 dl olivolja
1 tsk rosmarin
Vitlök
Kinesisk soja

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka potatis på näst högsta värme. Känn med vass kniv, när de är mjuka rakt igenom är de klara.
3. Skölj dem i kallt vatten.
4. Häll olja på en ugnsplåt och rulla runt potatisen.
5. Pressa varje potatis med handen till dryga 1 cm. Bli inte nervös om det ser ut som en olycka.
6. Pensla ovansidan med olja från plåten.
7. Strö över salt.
8. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter.
9. Ta ut och strö över rosmarin.
10. Krydda kycklingen med soja, samt salt och peppar
11. Sätt in kycklingvingarna i ugnen och tillaga i 20 minuter
12. Blanda crème fraiche, vitlök och salt till en vitlökssås.
13. Tillaga potatisen i ytterligare 15 minuter, eller tills att potatisen får en fin färg.

Priser:
Kycklingvingar, 23,90 kr
Lätt crème fraiche, 8,50 kr
Potatis, 6,30 kr
Totalt: 38,50 kr

”Jag gick runt en timme i affären

Ronny Holmström
Ålder: 32 år
Gör: Kock på restaurang Heat i Uppsala med lunch, catering och festvåning

Hur gick det till när du tänkte ut maten?
– Jag gick säkert en timme i affären för att kolla runt och få idéer. Det var fruktansvärt svårt innan jag bestämde mig. Särskilt eftersom jag ville göra något som smakar gott och som också är nyttigt. Till slut kom jag på att jag skulle använda matlagningsgrädde och fullkornspasta för att få in hälsoaspekten.

Men är inte fullkornsprodukter lite dyrare?
– Jo, men jag hittade en billigare fullkornspasta i en annan butik.

Så du fick leta ingredienser på flera ställen?
– Ja, det blev så, i två butiker.

Har du några tips på hur man kan piffa upp vardagsmiddagarna?
– Det är kul att köpa från charkdisken. Du behöver bara köpa så mycket som går åt av en lite lyxigare köttprodukt i stället för storpack. Jag köpte till exempel cognacsmedvurst över disk.

Hur kom det sig att du blev kock?
– Jag har nog alltid varit intresserad av matlagning och hängde alltid i köket med mamma som liten. Sen var det för att jag hade jag många kompisar som gick den vägen. Det häftiga är att man aldrig blir fullärd. Det här med att laga en extremt billig och god maträtt var en ny utmaning för mig.

Ja, vad tyckte du om uppdraget?
– Det var intressant, för så här tänker jag inte själv när jag lagar mat. Oftast köper jag det jag vill ha och kollar sällan på priset.

Pasta med ädelostsås, rucola och cognacsmedvurst
Av Ronny Holmström
4 pers
500 g fullkornspasta
2 tsk salt
100 g medvurst
50 g ädelost
2,5 dl matlagnings grädde
30 g rucola
1 gul lök
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
Lite matolja

Priser:
Fullkornspasta, 8,90 kr
Cognacsmedvurst, 9,90 kr
Ädelost, 7,75 kr
Gul lök 1,05
Matlagningsgrädde: 7,90 kr
Ruccola lösvikt: 4,47 kr
Totalt: 40 kr

Gör så här:
1. Koka pastan enligt anvisning.
2. Hacka och fräs löken i lite matolja, häll på 1 dl vatten och krydda med en tsk salt och lika mycket grovmalen svartpeppar.
3. Häll i grädden och låt puttra i 5-8 min.
4. Smula ned ädelosten och vänd runt i såsen tills osten smält (svag värme och rör i såsen så det inte bränner i botten).
5. Vänd ner den färdigkokta, avhällda och varma pastan.
6. Fördela pastan och såsen på fyra tallrikar. Toppa sedan med rucolan och medvursten.

FAKTA
Tre kockar i Uppsala fick uppgiften att laga en middagsrätt för fyra personer. Utmaningen var att maten endast fick kosta 40 kronor. Basvaror som olja, vinäger, kryddor och andra smaktillsatser fick användas utöver råvarorna och räknades inte in i slutsumman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!