De jordgubbsröda drinkarna är upphällda och fördelade när vi ringer på. Sju personer trängs i det smala köket i Björklinge. Men bara några lagar mat.
– Från början la man ner jättemycket tankeverksamhet på recepten inför varje träff. Nu går man mera på känn och någon provlagning är det inte tal om. Det beror väl på att livstempot har ändrats under den här tiden, säger Eva Wiman.
Hon är i full färd med att skära upp kyckling i en stor hög medan Hanna Boger håller koll på cashewnötterna i stekpannan. De lagar huvudrätten intill Helene Folkunger som hyvlar parmesan till förrätten. Och så ska det vara. Värdinnan, Liza Sundberg Jansson, behöver bara stå för fördrinken och disken efteråt förstås. Två andra tar med sig vin, just den uppgiften ses som vinstlotten. De två kan umgås hela kvällen utan att behöva lägga två strån i kors.
– Det är så mysigt att komma hit och inte behöva göra något. Många av oss träffas inte vid andra tillfällen, men genom middagarna har vi följt varandras liv, säger Anna Lineborn.
– Ja, och det har ju hänt rätt mycket under årens lopp. Folk har gift sig, fått barn, skiljt sig och bytt jobb. Vi har följt varandra både i mot- och medgång, säger Ulrika De Geer, som periodvis bott i Belgien och Storbritannien och då har middagsgänget satt sig på flyget och träffats utomlands.
De träffas var sjätte vecka och ritualen är densamma. De som ansvarar för huvudrätten vet inte vad de andra lagar. En av gångerna resulterade det i att de fick fisksoppa som förrätt och fisksoppa som huvudrätt. En annan gång gick värdinnans barnsäkra spis sönder. Och en tredje fick en av gästerna gå hem hungrig. Hon var gravid och kunde inte äta fisken som serverades, inte heller passade efterrätten som innehöll nötter som hon var allergisk mot.
Men sådana missöden är långt ifrån vanliga under de 20 åren de festat tillsammans. Att någon glömmer vodkan i fördrinken hör inte heller till vanligheterna. Det har serverats allt från inbakta filéer till hemgjord pizza och sushi. Anna polkagrisglass har gått till historien som superb medan en grapepaj kvalat in som motsatsen. En tendens är att rätterna har blivit lättare genom åren. De minns tidiga träffar då de blev smällmätta efteråt.
Egentligen är de elva. Men alla kommer inte varje gång. I dag saknas fyra lärare. För lärare är just vad de är, alla utom Maria Renck som bytt karriär och arbetar som förlagsredaktör för läromedel.
– Det är något särskilt att hålla fast vid vänner som man lärt känna under studietiden, säger hon och visar en bok i vilken de dokumenterat alla sammankomster. Nästan jämt har resultatet blivit supergod mat.
– Ojdå här ligger en sparris på golven, sägen någon just innan det är dags att sätta sig till bords.
RECEPT:
Jordgubbsdrink
1 glas
5 cl Xuxu (jordgubbsvodka)
5 cl limevodka
10 cl Sprite
Rör om och lägg i en isbit.
Sparris med Magnus tryffelaioli
4 portioner
2 dl Hellmanns majonnäs
1 krm tryffelolja
1 vitlöksklyfta
2 stora tomater
1 citron
12 sparrisar
riven parmesanost
1. Kärna ur tomaterna och skär dem i småbitar.
2. Lägg tomaterna i en bunke och pressa citron över.
3. Häll upp majonnäsen i en bunke och droppa ner tryffeloljan.
4. Pressa i en vitlök i tyffelmajonnäsen.
5. Koka sparrisen i cirka 3–4 minuter.
6. Lägg upp tomaterna på en tallrik, försök att inte få med så mycket citronsaft.
7. Lägg sparrisen på tomaterna.
8. Lägg en klick med tryffelaiolin på sparrisen.
9. Smula över parmesan.
Kycklingsallad med nötter och kronärtskockshjärtan
4 portioner
500 g kyckling, filé
2 klyftor vitlök
½ chilifrukt, röd
2 msk olivolja
1 burk kronärtskockshjärtan
1 dl cashewnötter
1 citron
salt & peppar
2 msk vatten
2 tomater
½ gurka
rucola, ca 2 st nävar
1 kruka romansallad
1. Rosta cashewnötterna i en het, torr stekpanna tills de fått fin färg.
2. Skär kycklingen i ca 2 cm stora bitar och bryn i olivolja.
3. Tillsätt hackad vitlök och hackad chili och stek tills kycklingen är genomstekt.
4. Salta och peppra.
5. Pressa citronen och häll över kycklingfräset tillsammans med vattnet.
6. Lyft ur kycklingbitarna och häll spadet i stekpannan över kronärtskockshjärtana, som delats i 2–3 delar.
7. Lägg kronärtskockshjärtana i botten på 4 tallrikar. Lägg över kyckling och cashewnötter och toppa med grönsaker och sallad.
8. Blanda direkt innan servering.
Pavlovabakelser med hemgjord lemon curd
Det blir mer lemon curd än till 4–6 personer med receptet. Spara resten i en burk i kylskåpet. Håller i en månad.
4-6 portioner
Marängbottnar:
3 äggvitor
3 dl strösocker
1 tsk citronsaft
2 msk maizena
Lemon curd:
3 citroner (gärna ekologiska)
3 ägg
3 dl strösocker
125 g smör
Garnering:
3 dl vispgrädde
mango
jordgubbar
Marängbottnar:
1. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
2. Häll i socker och citron och vispa ytterligare en stund tills äggvitan bildar stadiga toppar.
3. Rör i maizenan.
4. Spritsa ut lagom stora bottnar, en per person.
5. Grädda i 150 grader mitt i ugnen i 15 minuter. Sänk värmen till 100 grader och grädda ytterligare 25 minuter. De ska vara hårda utanpå och krämiga inuti. Låt bottnarna svalna på galler.
Lemon curd:
1. Skrubba citronerna i varmt vatten.
2. Riv skalet från en av citronerna och blanda med pressad saft från alla tre i en kastrull.
3. Tillsätt ägg och strösocker. Låt sjuda och rör till en tjock kräm. Se upp så att det inte bränner fast i kastrullbotten!
4. Blanda ner smör och rör till en jämn lemon curd. Häll upp på väl rengjord burk
Garnera:
1. Bred ut lemon curd på varje marängbotten. Bred vispgrädde över och dekorera med mango och jordgubbar.