Minisemlor

(30 st)50 g jäst100 g margarin3 dl mjölk (eller 2 dl grädde + 1 dl vatten)1 dl socker0,5 tsk salt1 ägg0,5 tsk hjorthornssalt11-12 dl vetemjölPensling: uppvispat ägg

Mat & dryck2002-02-07 00:01
Smula jästen i en degbunke. Smält fettet i en kastrull och häll på mjölken (eller grädde och vatten). Ljumma till 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt socker, salt och uppvispat ägg. Blanda hjorthornssalt med lite av mjölet och blanda ner det med resten av mjölet till en smidig deg. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö lite mjöl på ytan och täck bunken. Jäs i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta degen lätt. Dela den i två delar och rulla ut till längder. Dela varje längd i 15 bullar. Trilla dem jämna. Lägg på bakpappersklädda plåtar. Täck över och jäs dem ca 30 min. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 8-10 min. Låt dem kallna under bakduk.

Fyllning: Riv 200 g mandelmassa. Vispa 3 dl vispgrädde. Skär av eller klipp upp ett lock. Gröp ur lite av inkråmet och blanda med mandelmassa och lite av den vispade grädden. Fyll semlorna. Klicka eller spritsa grädde på toppen. Lägg på locket. Dofta över florsocker. Eller gör en glasyr av florsocker och vatten. Bred glasyren på locket. I stället för mandelmassefyllning kan inkråmet från bullarna blandas med kakaopulver, socker och lite av den vispade grädden. Locket
kan då, för att följa upp chokladsmaken, strykas med en glasyr gjord på florsocker med choklad (finns färdigblandat) och vatten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!