Den som väntar på något gott väntar som bekant inte för länge. Efter långdragen renovering och ägarbyte har Güntherska hovkonditoriet nyöppnat med uppfräschad inredning och fullständiga rättigheter. Det som omedelbart frestar ögat är mängderna med bakelser i olika skepnader och storlekar. Men först provar patrullen några av de matigare alternativen. Laxsmörgåsen (75 kronor) serveras i ett så kallat citronbröd, som påminner om en fluffigare pita. Mackan är knökfylld med rökt lax, en röra på bland annat lax och ägg, samt grönsaker. Matigt, prisvärt och otroligt gott.
Den gröna ärtsoppan (85 kronor) serveras med surdegsbröd och en fin sallad på bland annat strimlade sockerärter och tomat. Soppan är rykande het, krämig och med massor av smak. Som oannonserad bonus (förvisso ingen bonus om man är vegetarian eller allergiker) är det dessutom räkor i soppan. Güntherskas salami- och briesmörgås (55 kronor) är heller ingen dussinmacka. Salamin är av fin kvalitet och salladen, som ofta är ett trött blad och en rödlöksring, är i stället en fräsch blandning av strimlade sockerärter och tunt skivad rädisa. Efter att ha blivit både mätta och otroligt belåtna hugger patrullen in på flaggskeppet: bakelserna! Ett plus är att dessa kommer i många storlekar, och för den som har svårt att bestämma sig är det ingen dum idé att plocka på sig ett par tre stycken av de vackra miniskapelserna.
Citron- och marängpaj finns som minitartelett för 16 kronor. Den är vacker med mjuka vågor av maräng på klargul citronkräm, och smakblandningen är perfekt mellan sött och syrligt. Blåbärs- och vaniljbakelsen (35 kronor) ser ut som en sorts snofsig smulpaj i hög form. Så fort man sätter skeden i den faller den sönder, men vad gör det när det smakar så här gott och tydligt av bär, kardemumma och vanilj. För den som vill ha något mindre sött finns en liten fluffig petit choux med hallon och grädde (16 kronor) som smakar bärigt och somrigt. Även chokladmoussebakelsen med namnet Prestige (35 kronor) är relativt osöt, med kärv mörk chokladsmak och frisk hallonfyllning. Betydligt sötare är då Caramell (35 kronor) – en moussebakelse som smakar intensivt av karamelliserat socker.
Güntherska är som ett äkta konditori ska vara. Allt är ambitiöst och inget lämnat åt slumpen. Det är pinfärskt, smakerna tydliga och variationen är stor. Patrullen kan inte annat än att ge högsta betyg för smaken. Ändå är priserna överkomliga. Tänk dig en delikat bakelse med ett glas bubbel till … det är lyx inom räckhåll på Güntherska hovkonditoriet.
SNABBGUIDE: Güntherska
Östra Ågatan 31
018-130757
Passar för: … den som är sugen på utsökta bakverk, goda lunchalternativ och kanske ett glas vin därtill.
Öppet: Mån-tor 9-21, fre 9-23, lör 10-23, sön 10-20.
Utbud: Mackor, paj, soppa, fikabröd, bakelser, kakor, kaffedrycker, öl, vin mm
Service: Trevlig och hjälpsam.
Barnvänligt? Helt okej. Skötbord och barnstolar finns och det är inte särskilt trångt mellan borden.
Vid bordet bredvid: Ett par med barnvagn som långfikar.
Övrigt: Har numera namntillägget Schweizeri, och fullständiga rättigheter.