Mockarulad
175 g mörk choklad5 ägg cirka 60 g rumstempererade (ta gärna fram dem drygt 1 timme i förväg) delade i gulor och vitor2,5 dl socker3 msk espresso- eller snabbkaffepulver löst i lite varmt vattenFyllning: 2,5 dl vispgrädde, 75 g chokladkaffebönor, 2 msk espresso, eventuellt 2 msk Kahlúa (kaffelikör)Garnering: florsocker.
Sätt ugnen på 180 grader. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna cirka 25x35 cm och smörj det mycket väl. Dela på äggen i gulor och vitor.
Vispa gulor och socker riktigt vitt och pösigt. Bryt chokladen i bitar och lägg i en värmetålig skål/djup tallrik. Koka upp vatten i en kastrull. Ta den från värmen och placera skålen/tallriken över. Skålen får inte nudda vattnet. Låt chokladen smälta. Rör ner espresso och rör om. Vispa ner chokladen (varm men inte het) i äggsmeten. Vispa vitorna till lagom hårt skum (de ska forma mjuka toppar om man drar upp vispen). Vänd ner några matskedar av vitan för att lösa upp äggsmeten. Vänd/skär ner resten av vitorna. Var varsam och rör inte om i smeten. Häll smeten i långpannan och bred ut den.
Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Ytan ska se torr ut men smeten ska inte övergräddas. Sockra ytan och stjälp upp på ett bakplåtspapper som kan smörjas mycket lätt. Ta bort gräddningspappret. Täck kakan med fuktat papper eller en fuktad handduk. Låt kakan kallna.
Vispa grädden, men inte för hårt. Grovhacka chokladbönorna och rör ner i grädden. Smaksätt med espresso och
eventuellt likör. Bred grädden på kakbotten. Rulla ihop den från kortsidan. Rulla in den i bakplåtspapper och folie. Lägg i frys cirka 45
minuter. Sikta över florsocker. Skär vid servering i bitar. Gott till starkt bryggt kaffe och kanske lite kaffelikör i glas.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!