Modern Flygande Jacob

Anpassad till våra nutida smakideal:

Kocken och matskribenten Annika Ingelson och bokförläggaren Carl Ehrenkrona är just nu aktuella med boken 70-talets mat. Här lagar de Flygande Jakob, Hawaiikassler och päron med after eight.

Kocken och matskribenten Annika Ingelson och bokförläggaren Carl Ehrenkrona är just nu aktuella med boken 70-talets mat. Här lagar de Flygande Jakob, Hawaiikassler och päron med after eight.

Foto:

Mat & dryck2010-05-27 10:05

(4 portioner)
1 hel kyckling
200 g orostade
cashewnötter
1 tsk grön currypasta
1 citron
25 g smör
Torkad mald chili
Salt och peppar

Sås:
1 lök
4 msk tomatpuré
2 dl kokosgrädde
3 msk grön currypasta
0,4 dl kycklingfond
1 tsk socker

Bananchips:
1 matbanan
Olja till fritering
(Alternativt kan man
använda färdiga
torkade bananchips
från snackshyllan i
affären)

400 g valfritt ris

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 180 grader. Finhacka hälften av cashewnötterna och blanda i en skål med 1 tsk currypasta.
2. Skär citronen i klyftor. Klappa kycklingen med currynöthacket och fyll den med citronklyftorna. Salta och peppra inuti och runt om. Lägg kycklingen i en smord eldfast form och placera några klickar smör på kycklingen. Skicka in i ugnen i ca en timme. Prova med en sticka, kycklingen är klar när saften är genomskinlig.
3. Koka valfritt ris.
4. Ta resten av cashewnötterna och stek i smör och chili tills de får färg.
5. Skala matbananen och skär tunna skivor på längden. Värm oljan till 150 grader och fritera tills de får lite färg. Låt rinna av på lite hushållspapper.
6. Finhacka löken och fräs i lite smör i en kastrull. Häll i kokosgrädde, tomatpuré, kycklingfond, currypasta och 1 tsk socker. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
7. Servera delarna för sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!