Ingredienser (6 personer):
6 dl ris
5 guajillo chilifrukter, torkade
10 röda ancho chilifrukter, torkade
2 msk vegetabilisk olja
0,5 dl sesamfrön
1 stång kanel
1 matsked av lika delar timjan, mejram, oregano´
2 hela pepparkorn
3 klyftor vitlök
¼ gul lök
1 medelstor skalad tomat
0,75 l kycklingbuljong
0,5 dl socker
75-100 finare choklad (70-procentig), gärna mexikansk
Salt
Kycklingbröst, sex bitar
Gör så här:
1. Sätt riset på kokning.
2. Koka kycklingen.
3. Skär lök och tomat i klyftor.
4. De torkade chilifrukterna ska se fina ut och lukta gott, och inte vara så torra att de spricker när du tar i dem. Torka av dem med en fuktig trasa. Ta bort stjälkarna och öppna chilifrukterna på längden. Ta bort alla frön och även de smakstarka venerna på insidan av dem.
5. Rosta (t.ex. genom att hetta upp utan olja I stekpanna) vitlök, tomat och lök.
6. Rosta sedan chilifrukterna, detta för att ta fram smaken i dem. Det går snabbt, så var uppmärksam ? du ser bubblor på dess yta när de är klara, och känner att de luktar annorlunda än innan.
7. När chilifrukterna är rostade, lägg dem i ett hett vattenbad för att mjuka upp dem ett par minuter. De ska inte bli mosiga, utan är klara när de blivit mjuka
8. Ta en matsked olja i en stekpanna. När den blivit varm, stek sesamfröna, med salt för att hindra fröna från att hoppa ur pannan, tills de blivit gyllenbruna.
9. Blanda samman sesamfrön, kanel och kryddor med tomat, vitlök och lök. Mixa väl i mixer.
10. Ta upp chilifrukterna ur vattenbadet och kör dem tillsammans med varm kycklingbuljong i mixern, tills du får en jämn röd sås.
11. Hetta upp en ny matsked olja, och koka sedan samman de två mixade blandningarna i 5-7 minuter. Rör om emellanåt.
12. Tillsätt socker och choklad. Se till att chokladen löser sig väl i molen. Koka vidare på medelvärme i 10-15 minuter till, rör om emellanåt. Smaka av med salt.
Lägg upp ris och kyckling på en tallrik, och häll rikligt med mole över kycklingen. Klart!