Mormors julpastej
400 g ungnöts- eller kyckling lever1 gul lök1 litet syrligt äpple4-5 ansjovisfiléer200 g fläskfärs1 ägg2 dl grädde2 msk vetemjöl0,5 msk salt2 krm svartpeppar0,5 tsk malen ingefära1 tsk stött mejramev 1 msk konjak eller sherry
Tillsätt fläskfärs, ägg, grädde, mjöl, kryddor och eventuell konjak ellersherry. Mixa eller rör så att allt blandas.
Häll smeten i smord avlång och ugnssäker form. Täck med smort folie. Häll hett vatten i ugnens
långpanna.
Ställ in formen i långpannan och grädda vid 175 grader ca 1 timme.
Ta bort folien mot slutet så att ytan får lite färg.
Pastejen kan gräddas utan vattenbad men den får då en brun skorpa runt om.
Garnering:
Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten ca 10 min. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i 1 dl köttbuljong (vatten + tärning).
När pastejen svalnat så garnera den med mandarinklyftor och lagerblad. Pensla på det halvstelnade geléet.
Ställ kallt så att geléet stelnar helt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!