Mormors julpastej

400 g ungnöts- eller kyckling lever1 gul lök1 litet syrligt äpple4-5 ansjovisfiléer200 g fläskfärs1 ägg2 dl grädde2 msk vetemjöl0,5 msk salt2 krm svartpeppar0,5 tsk malen ingefära1 tsk stött mejramev 1 msk konjak eller sherry

Mat & dryck1998-11-25 13:32
Skär levern i bitar. Skala löken och klyfta den. Skala, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar. Lägg lever, lök, äpple och ansjovis utan sitt spad i mixer, matberedare eller köttkvarn. Mixa tills allt blandats eller mal två gånger på kvarn.
Tillsätt fläskfärs, ägg, grädde, mjöl, kryddor och eventuell konjak ellersherry. Mixa eller rör så att allt blandas.
Häll smeten i smord avlång och ugnssäker form. Täck med smort folie. Häll hett vatten i ugnens
långpanna.
Ställ in formen i långpannan och grädda vid 175 grader ca 1 timme.
Ta bort folien mot slutet så att ytan får lite färg.
Pastejen kan gräddas utan vattenbad men den får då en brun skorpa runt om.
Garnering:
Lägg 2 gelatinblad i kallt vatten ca 10 min. Krama ur gelatinbladen och smält dem på svag värme i 1 dl köttbuljong (vatten + tärning).
När pastejen svalnat så garnera den med mandarinklyftor och lagerblad. Pensla på det halvstelnade geléet.
Ställ kallt så att geléet stelnar helt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!