Mums - nu blir det rester!

Hur mycket mat slänger du? Ingen alls? Handen på hjärtat, det stämmer nog inte. Nästa vecka är det European week for waste reduction, ett var-rädd-om-maten-projekt, och Sverige hänger på.

Foto:

Mat & dryck2010-11-18 09:02

Fil som passerat bäst-före-datumet, äpplen som är stötta i skalet, sallat som är brun i de yttersta lagren eller rester från gårdagens kycklinggryta. Det allra enklaste är att hiva allt rakt ner i soppåsen, men den som hittar andra lösningar sparar både egna pengar och miljön.
Nästa vecka uppmanas folk i Europa att ta tillvara på matvaror. Och Lantmännen här hemma hänger på och drar igång en liknande kampanj. Den går ut på att lära ut konsten att tillaga rester. Inför starten gjordes en undersökning bland svenska folket och den visar att hela två tredjedelar av de som svarat anser att de aldrig slänger mat.
– Vi drar slutsatsen att människor upplever att de slänger väldigt lite mat, medan de i själva verket slänger enorma mängder. Andra undersökning då man tittat på innehållet i soppåsar visar att var fjärde påse består av mat, säger Jenny Svederman, Lantmännen.

Det finns alltså något som inte stämmer här. Antingen är vi politiska korrekta när vi svarar på frågor eller så har vi ingen koll på hur vi mycket mat vi slänger. Bra att veta är att personerna som svarade på frågorna i undersökningen är de som är helt eller delvis ansvariga för matinköpen i sina hushåll.
Sammanlagt utfrågades 1 000 personer. Av dem angav hela 95 procent att de har ganska bra eller mycket bra kunskap kring hållbarhetstider när det gäller mat.

Men Jenny Svederman är tveksam till det också. Och hon har goda skäl. Hela 25 procent angav att de slänger mat som varken tillagats, ätits eller använts på annat sätt. Och det vi slänger allra mest är frukt och grönt, det står för hela 70 procent av innehållet i soppåsarna. Tvåa kommer bröd och därefter mjölkprodukter. 

Vad beror det på att vi slänger så mycket mat?
– För bara två generationer sedan fanns en utbredd kunskap om hur man gjorde för att ta tillvara all mat. Då var matsvinnet inte alls lika stort. Den kunskapen verkar vi ha tappat. Och sen kommer det säkert in att människor har ont om tid och att maten blivit billigare relativt sett, säger hon.

Med sin kampanj, Var rädd om maten, vill Lantmännen få oss att ta hand om överblivna råvaror nästa vecka. För att underlätta ger de ut en kokbok och den innehåller recept som innebär att man lagar en rätt första dagen och dag två tar man tillvara resterna och lagar en ny maträtt. Så gör endast tre procent av befolkningen.
Hela 70 procent tror att det kommer att bli lätt eller mycket lätt att inte slänga någon mat alls under en veckas tid. Bara tolv procent svarade att det tycker att det ska bli svårt. 
Som småbarnsförälder tipsar Jenny Svederman om att det är långsiktigt bra att lära sina barn att inte ta för mycket mat på tallriken. Den mat som inte legat på någons tallrik går alltid att ta tillvara.

RECEPT:

DAG 2: Chili- och ingefärskarré med bönsalsa och yoghurtsås 

Fläskkarrén är marmorerad, vilket är hemligheten bakom den läckra smaken. I morgon blir det ett tilltugg av karré som vi fått över.

(4 personer)
800 g benfri fläskkarré
salt och vitpeppar
2 msk riven färsk ingefära
2 tsk finhackad röd spansk peppar

Bön- och paprikasalsa
1 paket färdigkokta kidneybönor
1 paket färdigkokta stora vita bönor
3 msk olivolja
1 msk vinäger
1 msk honung
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
1 röd paprika, hackad
1 grön paprika, hackad
2 tomater, urkärnade och tärnade
1 dl hackad persilja
salt och svartpeppar
Lime- och ingefärsyoghurt
2 dl turkisk yoghurt
1 msk finhackad ingefära
½ tsk salt
1 lime, saft och skal

Gör så här:
1. Värm ugnen till 275 grader. Krydda köttet med salt, peppar, ingefära och chili. Stick in en köttermometer där köttet är som tjockast. Lägg på galler i en långpanna. Ställ in i nedre delen av ugnen och slå vatten i pannan.  Stek ca 15 minuter, sänk sedan värmen till 125 grader och stek till 75 grader innertemperatur.

2. Bön- och paprikasalsa: Låt bönorna rinna av. Rör ihop olja, vinäger, honung. Blanda samman bönor, lök, vitlök, paprika, tomater och persilja med oljeblandningen. Smaka av med salt och peppar.

3. Lime- och ingefärsyoghurt: Blanda yoghurt, ingefära, salt samt limesaft och limeskal. Skiva köttet och servera med bönorna och yoghurten.


DAG 2: Filodegsknyten med kryddig fyllning
Överbliven karré och bönsalsa blir en kryddig fyllning till filodegsknyten. Servera som drinktilltugg tillsammans med en ny variant på yoghurtdipp.

Skär köttet i tunna strimlor och blanda med salsa. Fördela fyllningen på filodegsark. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 175 grader i ugn. Servera med en dippsås av yoghurt smaksatt med riven gurka och honung.

Extra:
Gör en läcker smörgås med avokado och tunt skivad karré. Lägg salladsblad på en bredd skiva rågbröd. Klicka på mosad avokado och toppa med tunna skivor karré. Smula över rostad lök.

Dag 1: Citrus- och vitlökskornotto med räkor och blåmusslor
Scampi kan ersättas med räkor och färska blåmusslor med djupfrysta.

(4 personer)
100 g haricots verts
100 g vaxbönor
8 blåmusslor
ca 1 ½ dl torrt vitt vin
16 scampi
svartpeppar
olivolja
pressad citronsaft
finhackad vitlök

Kornotto
1–2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
½ röd spansk peppar, finhackad
rapsolja
5 dl grönsaksbuljong
2 dl korngryn
2 dl matlagningsgrädde
1 citron, saft och skal
ca ½ dl riven parmesanost

Till servering:
citronskal
hackad persilja

Gör så här:
1. Kornotto: Fräs lök, vitlök och chili i rapsolja. Häll på buljong och korngryn. Koka upp, sänk värmen och låt koka ihop. Spä med grädde och citronsaft när buljongen kokat in i grynen. När kornen är mjuka, vänd ner citronskal och parmesan.

2. Förväll haricots verts och vaxbönor. Rensa och borsta musslorna under rinnande kallt vatten. Koka musslorna i vin 4 minuter under lock. Släng musslor som inte öppnat sig.

3. Halstra scampin på hög värme i en panna tills de fått fin yta, vänd sedan och halstra andra sidan. Krydda med peppar, pensla med olivolja, citronsaft och finhackad vitlök. Servera till kornotton. Garnera med citronskal och persilja.

Dag 2: Frittata på nytt sätt
I den här frittatan använder vi kornotton som blev över i stället för t ex potatis. Nu får vi också användning för gårdagens parmesan, grädde, chili, lök och bönor. Du kan också lägga till andra grönsaker som finns hemma.

2 msk hackad lök
1–2 dl överblivna grönsaker och bönor, hackade
4 ägg
1 dl grädde
2 msk finhackad chili
2 msk finhackad persilja
2 msk riven parmesanost
ca 1 dl kornotto

Gör så här:
1. Värm ugnen till 150 grader. Fräs lök och grönsaker snabbt i panna.

2. Vispa upp ägg, grädde och chili. Tillsätt persilja och parmesan. Vänd ner lök, grönsaker och kornotto i blandningen.

3. Häll äggblandningen i en ugnssäker form och ställ in i ugnen 15–25 minuter, tills äggsmeten stelnat.

Småbarnsföräldrar slänger mest
Den grupp som slänger mest mat som varken tillagats, ätits eller använts på annat vis är småbarnsföräldrar. Hela 37 procent av dem gör det. . Bland storstadsbor är också matsvinnet stort (32 procent) medan motsvarande siffra bland norrlänningarna är 21 procent. 
31 procent av männen slänger och 21 procent av kvinnorna. Dessutom finns tydliga ålderskillnader. Av personer under 35 år är det 31 procent som slänger, medan motsvarande siffra för dem mellan 56-65 år är 17 procent.

Källa: Lantmännen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!