Nan (mjukt bröd)

(3 stycken)1 kilo vetemjöl1/2 pkt jäst1/2 tsk salt1,5 dl matlagningsoljaca 1 liter vatten

Mat & dryck2001-01-31 11:09
Blanda salt, olja, jäst, 2 dl vatten och olja. Blanda i mjölet, varva mjöl och vatten till degen fått konsistens av vanlig vitt bröd. Knåda ordentligt. Helst med händerna. Jäs en timma. Dela i tre delar, forma till bollar. Sätt ugnen på 250 grader (egentligen ska brödet gräddas i en tandooriugn, men det går i vanlig ugn också). Sätt in plåten i 10 minuter utan brödet på. Ta ut plåten och smörj med olja. Platta ut degbollen tills den blir ungefär en centimeter tjock. Avsluta med att trycka med fingrarna runtomkring på degkakan. Det görs för att den inte ska jäsa så snabbt uppåt. Grädda mellan 10 och 15 minuter. Titta genom ugnsfönstret på brödet så det inte blir bränt, men dock lite brunt.
Lägg den färdiga brödet på en handuk. Pensla ovansidan med olja och vik över handduken. Låt svalna. Brödet går utmärkt att frysa och värma i mikron precis innan det ska ätas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!