Norbert Stoll, restauranglÀrare Ekebygymnasiet

Foto: Rolf Hamilton

Mat & dryck2006-09-14 00:00
Hur funderade du nÀr du fick uppdraget?
? Först och frÀmst tÀnkte jag att plommon Àr nÄgot svenskar inte anvÀnder, egentligen, mer Àn Àter som de Àr. Jag tÀnkte ett tag göra en paj som man Àter i Schweiz pÄ fredagar, med Àggstanning, men sÄ kom jag pÄ muffins.

Vad brukar du göra av plommon?
? Jag som schweizare anvÀnder dem mycket i bakning, till en tarte eller kompott, eller som marmelad.

Hur blev resultatet?
? Jag hade en kurs med elever i gÄr kvÀll och hade bakat muffinsen mitt pÄ dagen. De Ät upp alltihop och tyckte de var vÀldigt goda!



Plommonmuffins
Ca 16 st

Ingredienser:
2 dl strösocker
2 dl florsocker
300 g smör
400 g plommon
4 Àgg
6,5 dl mjöl
1 msk bakpulver
1 tsk kanel, malen
2 dl valnötter

Gör sÄ hÀr:
Vispa socker och rumsvarmt smör poröst. Blanda mjölade, tÀrnade plommon i smörsmeten.
Vispa Àggen fluffiga och vÀnd sedan ner i smeten.
Blanda i egen skÄl mjöl, bakpulver, kanel och krossade valnötter, blanda sedan ner det i smeten.
Fyll muffinsformarna till 4/5 och baka i 175Âș grader i ca 30 minuter. Garnera med valnötter och siktat florsocker.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!