Nötfärsbiffar med gratäng
(4 port)Orienten kombineras med medelhavet till en härlig middag. 500 g mager nötfärs 3-4 msk sweet chili sauce 2 msk kinesisk eller japansk soja 1-2 pressade vitlöksklyftor 0,5 tsk salt 1,5 msk potatismjölGratäng: 3 tomater, 1 liten squash, 1 liten gul lök, cirka 6 medelstora potatisar, cirka 400g, 1-1,5 tsk torkad smulad timjan, 1,5 tsk salt, 2 krm grovmald svartpeppar, eventuellt 100 g chFvre eller fetaost
Lägg gärna tomater överst. Strö timjan, salt och peppar mellan lagren. Ringla över lite olivolja. Vill man ha med chFvre eller fetost så smula den över. Baka i ugn cirka 45 min.
Blanda under tiden alla ingredienser till biffarna. Forma till fyra stora biffar cirka 3 cm tjocka. Stek biffarna på medelvärme i lite olja/smör cirka 2 minuter per sida. Sänk värmen och låt dem bli färdiga under lock så att de är genomstekta.
Uteslut osten till gratängen och bjud istället en ostkräm till biffarna: Blanda då 1 burk matlagningsyoghurt med 3-4 msk riven smakrik ost, till exempel prästost eller färsk parmesan. Krydda med nymald svartpeppar.
En svalkare bland allt det heta som förrätt eller mellanrätt: Färsk (eller konserverad) ananas som skärs i bitar och blandas med i bitar skuren avokado.
Lägg upp på assietter och droppa över lite vinäger och olja. Garnera med tunna ringar av vårlök eller det gröna från purjolök. Krydda med grovt krossad rosépeppar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!