Okomplicerat på Mattias vis
Gästkocken Mattias Luttinger, O'Connor's i Uppsala, får UNT Fredags hundralappá och antar utmaningen att laga en trerätters meny för två personer.Matlagning ska inte vara komplicerad. Att krångla till det med en uppsjö av ingredienser och kryddor är fel. Det tycker Mattias Luttinger.Förrätt: Zucchini- och potatisrösti med rökt skinka och fårost. Huvudrätt: Stekt makrill med tomat och curry.Efterrätt: Gratinerade sockerpannkakor med keso och creme fraiche.
Rösti:
150 g zucchini
200 g potatis (ej färskpotatis)
1 ägg
salt & peppar
smör och olja till stekning
Creme fraiche-röra:
100 g strimlad rökt skinka
1 dl creme fraiche
50 g fårost
salt & peppar
Servera med finhackad rödlök
Rösti: Dela zucchinin på längden och ta ur mittsträngen. Riv zucchinin på grövsta sidan av rivjärnet. Låt rinna av i en sil cirka 10û15 minuter.
Skala potatisen och riv, på samma sätt som zucchinin. Låt rinna av i sil cirka
10û15 minuter.
Lägg den rivna zuccinin och potatisen i en bunke. Knäck i ägget och blanda väl. Stek i stekpanna som en pannkaka med olja och smör på mittemellan stark värme. Salta och peppra. Stek cirka 5 min på varje sida.
Fårost- och creme fraicheröra: Blanda fårosten med crFme fraiche väl. Rör i strimlad rökt skinka och smaka av med salt och peppar. Servera med hackad rödlök.
Stekt makrill med tomat och curry
400 g makrillfilé
2 dl tomatjuice
1/2 strimlad purjolök
2 tärnade tomater
1/2 msk mild curry
smör efter behov
1/2 dl vetemjöl
Toppa med finhackad gräslök.
Till servering: pressad potatis
Gör så här: Lägg tomaterna i kokande vatten under några sekunder. Skölj dem i kallt vatten. Ta bort skalet.
Halvera tomaterna och gröp ur inkråmet, tärna i lämpliga bitar.
Fräs den strimlade purjolöken. Tillsätt curry. Häll över tomatjuice och de tärnade skalade tomaterna. Salta ochmjöla makrillen. Stek köttsidan i cirka 2 minuter och därefter cirka 1,5 minuter på skinnsidan.
Vänd ner filéerna i grytan. Koka någon minut. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på tallrik, garnera med gräslök
och servera med pressad potatis.
Gratinerade sockerpannkakor med keso och creme fraiche
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1 krm salt
2 msk smör
2 ägg
Fyllning:
250 g keso
5 msk socker
1 dl creme fraiche
Gör så här: Sätt ugnen på 200 grader. Vispa vetemjölet med hälften av mjölken till en jämn smet. Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och smält smör. Stek pannkakorna och bred ut keso på halva pannkakan och sockra.
Vik över andra halvan. Rulla ihop och lägg i ugnssäker form. Bred creme fraiche över pannkaksrullarna och grädda i ugnen 10û15 minuter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!