Örtgravad lax

(ca 15 port eller som ensamrätt till 8-10 port)Utgå från fryst lax (som varit fryst minst 6 dygn) eller frys laxen (om färsk har använts) efter gravningen i 6 dygn. 1,7 kg laxfilé (=2 st) med skinn, färsk eller fryst (se anmärkning ovan)1 knippa dill, hackad, 1 knippa persilja, hackad1 dl socker3/4 dl salt1 tsk paprikapulver, 1 msk nymald vit- och svartpeppar1 msk grovstött rosépeppar1 msk smulad dragon, 1 msk smulad basilika1 msk smulad körvel

Mat & dryck1998-11-26 00:00
Putsa laxen fri från ben. Blanda alla ingredienser till gravningen i en skål.
Lägg 1/4 av blandningen på botten av ett fat. Lägg på en filé med skinnsidan nedåt. Strö på 2/4 av kryddblandningen på köttsidan av filén.
Lägg på den andra filén med köttsidan mot den andras köttsida. Strö på resterande 1/4 av blandningen på skinnsidan av den översta filén. Täck över fatet och ställ kallt ett dygn.
Vänd filéerna efter ett dygn och grava ytterligare ett dygn. Skrapa av kryddorna.
Skär upp laxen i fina skivor och lägg upp på fat. Garnera med små citronklyftor, sallatsblad och dillvippor.
Bjud med gravlaxsås: Blanda i en skål 3 msk vitvinsvinäger med 1 dl vanlig senap, 3 msk brun farin, 1 tsk örtsalt och 1 krm nymald vitpeppar.
Vispa i 4 dl olivolja i en fin stråle. Finhacka 1,5 dl dill och blanda ner.
Ställ kallt att mogna ett dygn. Såsen räcker till ca 10 port.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!