Örtkryddad ryggbiff med portvinssås
(6 port)Ryggbiffen ska helstekas i låg ugnstemperatur. Till vilken innertemperatur får var och en avgöra. En portvinsdoftande sås till.1,5 kg ryggbiff i bit1 msk olja2 msk färsk hackad timjaneller 2 tsk smulad torkad2 msk färsk hackad rosmarin eller 2 tsk stött torkad2 msk färsk hackad basilikaeller 2 tsk smulad torkad0,5 tsk grovmalen svartpeppar1,5 tsk saltPortvinssås: 5 dl kraftig köttbuljong, gärna kalvfond på flaska, 2 msk tomatpuré, 1 dl rött portvin (eller ta ytterligare köttbuljong), 1 tsk potatismjöl eller 2 tsk arrowrot, 2 krm soja, salt, nymald peppar
1,5 timme. Linda in köttet i smörpapper och låt vila i 20 min innan det skärs upp i cirka 0,5 cm tjocka skivor. Koka upp köttbuljongen till såsen och vispa ner tomatpuré, portvin och potatismjöl eller arrowrot utrört i lite kallt vatten. Låt koka upp. Smaka av med soja, salt och peppar.
Som tillbehör: Skala och koka små jämna potatisar. Eller använd någon typ av frysta potatisprodukter, t ex kroketter eller klyftpotatis. Förväll i förväg
400 g skalade steklökar och skala och skär i tärningar
2 palsternackor som sedan
förvälls. Skär en squash i bitar. Fräs hastigt upp lökar, palsternackor och squash i stekpannan i lite olja. Lägg ner frysta/tinade bönor eller sockerärter mot slutet att bara bli varma. Krydda med örtsalt och peppar. Bjud potatis och grönsaker varma och sås till köttet.
Om vi bara är två som festar: Stek två skivor ryggbiff 1,5-2 cm tjocka i stekpanna i brynt fett cirka 2 min per sida.
Krydda med örtkryddor, salt och peppar. Stek biffen innan servering, smakar godast ny-stekt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!