"Ost är inte vegetarisk"
I ett litet hus i Kåbo i Uppsala lagar Stefan Sehlin linsgryta till frukost. Där bor han med sex kompisar från Sundsvall. Köket är trångt, så matbordet står i vardagsrummet och badar i ljus.
Stefan Sehlin är 20 år, bor i Uppsala och arbetar som butiksbiträde på Lush.
Foto: Hans E Ericson
Som vegetarian måste man vara på sin vakt, varnar han. Köttprodukter finns dolda i många produkter.
- Ost innehåller till exempel löpe, så det äter jag inte, säger han.
När han tappade lusten för att äta kött och blev vegetarian för fem år sedan, fick han ett nytt smaksinne.
- Smaksättningen och smakupplevelsen är en annan, säger han.
Han hävdar att kryddningen är extra viktig i vegetarisk mat och att man ska steka kryddorna för att befria smakerna.
Nästan alla råvaror som passerar detta kök är ekologiska. Kompisarna i kollektivet beställer varor på internet från Ekobeställarna. Dunkvis med rapsolja och potatis i tiokilossäckar som får stå i jordkällaren. Dessutom handlar de mycket hos Tant Grön i Hågaby och på Coop.
- Man är vad man äter. Äter du förgiftad mat så blir du förgiftad, säger Stefan Sehlin.
Linsgrytan är klar. Stefan Sehlin skär blomkål i småbitar som ska kryddas. Han bläddrar bland kryddburkarna. Valet faller på gurkmeja, oregano och ingefära.
Tips: Stek kryddorna. Då får de mer smak.
RECEPT
Linsgryta
(cirka 4 portioner)
3 dl röda linser
1 kvist broccoli
4 morötter
1 gul lök
6 champinjoner
Koriander, chilipulver och svartpeppar
Olivolja
Lite salt
Rå blomkål i småbitar med olja och lite kryddor på
Eventuellt rucolasallad
Gör så här: Hacka löken, skiva champinjonerna och stek detta tillsammans med kryddorna tills löken får färg. Sänk värmen och låt puttra under lock. Rör då och då. Häll på mer olivolja om det behövs. Koka linserna i 10 minuter och blanda ner dem i grytan. Strö gärna över lite rucolasallad före servering. Till detta kan du äta rå blomkål i bitar, blandade med olja och kryddor.
Linsgryta
(cirka 4 portioner)
3 dl röda linser
1 kvist broccoli
4 morötter
1 gul lök
6 champinjoner
Koriander, chilipulver och svartpeppar
Olivolja
Lite salt
Rå blomkål i småbitar med olja och lite kryddor på
Eventuellt rucolasallad
Gör så här: Hacka löken, skiva champinjonerna och stek detta tillsammans med kryddorna tills löken får färg. Sänk värmen och låt puttra under lock. Rör då och då. Häll på mer olivolja om det behövs. Koka linserna i 10 minuter och blanda ner dem i grytan. Strö gärna över lite rucolasallad före servering. Till detta kan du äta rå blomkål i bitar, blandade med olja och kryddor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!