Ostgratinerade musslor
Ca 40 färska blåmusslor eller samma mängd frysta med skal1 gul lök, 4 dl vitt vin, 2 dl vatten.Sås: 1 msk flytande margarin, 0,5 smulad fiskbuljongtärning, 3 msk idealmjöl, 4 dl matlagningsgrädde, 2 dl vitt vin (eller ta ytterligare grädde), nymald svartpeppar, 1 knivsudd cayennepeppar.Till gratinering: 150 g smakrik ost, t ex cheddar, 68 schalottenlökar, hackad persilja.
Koka upp vin, vatten och skalad skivad lök. Lägg i musslorna och låt dem koka
ca 5 min under lock eller tills de öppnar sig. Skaka om grytan då och då.
Hetta upp fettet till såsen tillsammans med smulad buljongtärning. Strö över mjölet och rör om. Späd under omrörning med grädde och vin eller bara med grädde.
Låt såsen småkoka ca 5 min. Rör om då och då. Smaka av med svart- och cayennepeppar. Häll såsen i panna som tål ugnsvärme. Ta bort ena musselskalshalvan och låt musslan ligga kvar i den andra. Lägg dem i såsen. Skala och hacka löken fint och fördela den över musslorna.
Riv osten och strö över. Gratinera i ugnens övre del i 275 grader tills osten fått färg. Strö över rikligt med hackad persilja vid serveringen. Bryt gärna ett bröd till.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!