Ostsoppa
(4 port)1 gul lök1 äpple1 stor eller två mindre morötterolja/smör1 dl torr äppelcider8 dl hönsbuljong (vatten + 2 hönsbuljongtärningar)2 msk idealmjöl + 2,5 dl matlagningsgrädde3 dl riven cheddarost100 g blåmögelostgräslökev 0,5 msk torr sherry
Skala och hacka löken. Kärna ur och tärna äpplet (låt skalet vara kvar). Ansa moroten och tärna den. Fräs lök, äpple och morot i olja i en gryta utan att det tar färg. Häll på cider och buljong. Koka under lock tills det är mjukt ca 20 min.
Häll av buljongen med spar den. Mixa grönsakerna till puré. Häll tillbaka purén i grytan och vispa ner buljongen. Vispa ihop mjöl med grädde. Red av soppan under vispning och låt småkoka 3--5 min.
Ta grytan av värmen och blanda ner osten. Låt den smälta men koka inte mer. Blanda ner gräslök och ev sherry. Som tillbehör fint tärnad paprika och skivad stjälkselleri.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!