Osttårta
(ca 10 bitar)Bottnar:200 g margarin, 3,5 dl vetemjöl, 75 g riven ost, 0,5 tsk ättiksprit, 2,5 msk kallt vattenTill pensling:1 uppvispat ägg, vallmofrön, ca 20 st sötmandlarFyllning:6 äggulor, 1,5 dl tjock grädde, 150 g smör, 75 g riven ädelost, 150 g riven lagrad ost, en knivsudd cayenne.
Låt degen vila inlindad på kallt ställe ca 1 timme. Kavla sedan ut degen till tre tallriksstora bottnar. Lägg dem på kallvattensköljda
plåtar. Nagga dem.
Pensla med uppvispat ägg och strö över vallmofrö. På den botten som ska vara överst trycks skållade, skalade och halverade sötmandlar fast.
Grädda bottnarna i ugn vid 200 grader ca 15 min. Låt dem kallna på plåten.
Gör ostkrämen genom att blanda ägggulor med grädde i värmetålig skål som sätts över vattenbad. Eller välj en tjockbottnad kastrull och hetta upp på svag värme.
Låt stå tills äggstanningen stelnat. Den behöver inte röras!
Ta upp skålen ur vattenbadet. Rör ihop smör med riven ädelost och den andra rivna ostsorten. Kör den gärna pösig i matberedare eller med elvisp.
Tillsätt äggstanningen till ostmassan litet i taget. Smaka av med lite cayenne och ev med konjak. Lägg ihop bottnarna strax före serveringen med
ostkrämen emellan. Lägg den mandeldekorerade bottnen överst.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!