Påskcocktail med plock

Överraska med påskcocktail och plock istället för en hel påskmiddag. Ingen kommer att bli besviken, jag har använt både lamm, ägg och lax men med en modern twist.

Mat & dryck2003-04-10 00:00
Vår påskmiddag brukar sedvanligt bestå av drink med tilltugg, förrätt med ägg eller lax samt varmrätt med någon form av lammstek. Desserten står alltid min kära svärmor för och förhoppningsvis har hon gjort sin fantastiska hemgjorda glass.
De två gamla fastrarna som vi alltid bjuder in förväntar sig säkert samma sak i år. Men där går de bet. I år ska jag överraska med en plockbuffé med lite goda viner till. Jag vet att de kommer att bli både förvånade och glada. De är nämligen två mycket vidsynta damer trots att de är 85 och 95 år gamla. Där sitter det inte fast, de provar gärna på något nytt.
Bjuder man på cocktail och har en buffé med småplock känns allt mer otvunget. Börja gärna med att bjuda på en mustig äggtoddy.
Man behöver inte duka något middagsbord utan låter gästerna ta varsin tallrik och sätta sig där de vill.

Ostpajer mättar
Skulle du vilja bjuda på något mer mättande kan du alltid laga ett par goda ostpajer och ställa fram på buffén. En smaskig chokladkaka eller liknande blir en söt avslutning på cocktailpartyt.
Ställ fram ett gott vin eller kanske enbart mousserande. Öl och vatten till de som vill samt ett alkoholfritt alternativ, till exempel tranbärsdryck. Självklart passar det bra med mer eller mindre avancerade drinkar också, exempelvis torra martinidrinkar.
Bjud gärna in dina gäster till denna påskcocktail på eftermiddagen och skriv ett begränsat klockslag till exempel mellan 15.00-18.00 på inbjudan. Då har du kvällen för dig själv och kan vila benen och frossa i ditt påskägg.
Plocken är beräknade för cirka 10 personer och kan dubblas.

Recepten ...
Ägg fyllda med krämig äggröra och löjrom
Vårgrön ärtsoppa
Laxtartar med wasabi, gurka och mango
Snittar med ägg- och sardellröra
Minilammburgare

... hittar du i Kokboken
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!