Passionsglaserat kalkonbröst

(6 port)Ca 900 g kalkonbröstflytande margarin till bryning1,5 tsk salt, 1 tsk paprikapulver, 2 krm pepparmixTill pensling: 0,5 dl flytande honung, 1 msk soja, 1 passionsfruktVinsås: 1,5 msk margarin, 3 msk idealmjöl, 4 dl hönsbuljong (tärning+vatten eller fond på flaska), 1,5 dl mellangrädde, 0,5 dl vitt portvin eller vitt vin (eller ta mer buljong), 1 tsk socker, ev salt, nymald svartpeppar.Till garnering: 3 passionsfrukter, bladgrönt.

Mat & dryck2001-12-27 00:01
Bryn kalkonbröstet. Krydda och pensla sedan med en passionsglasyr. Servera med vinsås och couscous med grönsaker.

Sätt ugnen på 175 grader. Torka av kalkonbröstet och putsa eventuellt bort de hinnor som kan finnas. Smält fett i en stekgryta och låt det ta lite färg. Lägg i kalkonen och bryn till fin färg på båda sidor. Lägg över i lätt smord ugnsfast form. Blanda kryddorna och strö/ tryck in dem på båda sidor av köttet. Halvera passionsfrukten. Blanda samman honung, soja och innehållet från passionsfrukten. Rör om och sila av kärnorna. Tryck med baksidan av en sked i silen så att all vätska pressas ur. Pensla kalkonköttet. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 min till en innertemperatur av 72 grader. Ta efter 20 min ut kalkonen och pensla ytterligare en gång. Sätt in och stek färdigt. Skär ev ett snitt i tjockaste delen av kalkonbröstet, köttsaften ska vara utan
rosa inslag. Täck över och låt vila.
Smält fettet till såsen. Rör ner idealmjöl och vispa slätt. Späd under vispning med buljong, grädde och vin. Låt småkoka 3-5 min. Smaka av med socker, eventuellt salt och nymald svartpeppar. Couscousen kokas till 6 portioner. Blanda de färdiga grynen med fint tärnad röd och gul paprika, halverade körsbärstomater och rucolablad. Tallriksservera gärna maten (på varma tallrikar). Skär kalkonköttet i inte alltför tjocka skivor och lägg upp. Skeda över lite sås. Garnera med innehållet ur passionsfrukterna. Couscousen kan man lägga upp i en prydlig ”hög” eller smörja portionsformar och packa grynen i dem och sedan stjälpa upp på tallriken. Garnera med bladgrönt och servera med resten av såsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!