Pasta med ostsås, kryddgrönt och nötter

(4 port)1 gul lök, 1 vitlöksklyfta1 morot, ca 50 g rotselleri1 palsternackaolja/flytande margarin300 g nötfärs, olja/flytande margarin1 tsk salt, 2 krm nymald svartpeppar, 1 tsk torkad smulad timjan1 burk krossade tomater 400g, 2 msk tomatpuré2-3 dl buljong (vatten + hönsbuljongtärning), ev därav 1 dl rött vin)Färsk hackad persilja/färsk hackad timjan Pasta: 280 g tagliatelle eller fettucine, vatten, lite olja, 2 tsk salt eller lägg ner 1 höns- eller grönsaksbuljongtärning.

Mat & dryck2002-02-20 15:08
Ost och pasta hör ihop, och osten blir antingen smaksättning eller tillbehör. Pasta ska serveras genast och vara ångande varm.
Se till att ha en varm skål att hälla upp den i. Värm skålen genom att hälla hett vatten i den.

Koka pastan enligt beskrivningen på förpackningen. Vispa ut mjölet i lite av den kalla mjölken i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och buljongen. Koka upp och låt småkoka 3-5 min.
Rör ner fett och riven ost. Ta kastrullen från plattan. Låt osten smälta i den heta såsen utan att röra om för mycket. Blanda ner hackade örter och smaka av med nymald peppar och ev salt.
Rör ner nötterna. Häll av pastavattnet och lägg pastan i en varm skål och servera den heta ostsåsen till eller vänd ner den i pastan. Rotfrukterna gör köttfärssåsen mer ”matig” och mustig i smak.

Skala löksorterna och hacka dem. Skala rotfrukterna och skär i fina tärningar. Fräs lök med rotfrukter i olja/margarin några minuter.
@3a text:Bryn köttfärsen smulig i olja/margarin. Krydda med salt, peppar och timjan. Blanda ner lök- och rotfruktsfräset i köttfärsen. Häll på tomater och rör ner tomatpuré.
Späd med buljong (och ev rött vin) och koka såsen på svag värme under lock 15-20 min. Servera till nykokt spaghetti eller välj lasagnette (bandspaghetti med veckade kanter).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!