Paté med valnötter

(ca 16 skivor)400 g ungnötslever500 g mager fläskfärs250 g stekfläsk, lättrimmat i skivor1 liten gul lök3 vitlöksklyftor2 ägg2 dl crFme fraiche3 msk potatismjöl1 msk smulade franska ört kryddor2 tsk salt1 tsk fyra kryddor1 tsk grovkrossad rosépeppar1 msk grönpeppar i lag2 tsk worcestershiresås3 msk portvin eller madeira2 påsar valnötter, 80 g.Till garnering:5 lagerblad, 150 g bacon i skivor.

Mat & dryck1998-11-25 14:00
Klipp bort svålen på stekfläsket. Putsa levern occh skär den i bitar.
Blanchera lever, lägg den i en kastrull med vatten, koka upp och häll av vattnet. Skölj levern i kallt vatten. Skala gul lök och vitlök. Hacka löksorterna i matberedare.
Tillsätt stekfläsk och lever. Mixa till en jämn
smet. Lägg i fläskfärs, ägg och crFme fraiche blandat med potatismjöl.
Blanda om ordentligt.
Tillsätt kryddor och worcesterchiresås samt portvin eller madeira.
Blanda till en jämn färs. Krossa valnötterna till mindre bitar och blanda ner i patésmeten.
Lägg lagerblad i botten på en avlång ugnssäker form, ca 2 l. Klä formen med baconskivor, så att de hänger över på båda sidorna av formen. Fyll formen med patésmeten. Stöt formen mot underlaget, så att smeten packar sig i formen. Vik över baconskivorna över färsen. Täck formen med smort bakplåtspapper.
Grädda i nedre delen av ugnen vid 175 grader ca 1 timme. Mät innertemperaturen, den ska vara 75 grader när färsen är färdig.
Låt kallna och sedan mogna i kylskåp till nästa dag.
Bjud patén i skivor med sallad, små inlagda gurkor och denna sås: Skala en
halv apelsin med potatisskalare. Skär tunt så att endast det oranga följer med. Strimla skalen fint. Koka skalstrimlorna i vatten några minuter. Häll av vattnet. Låt skalen kallna. Blanda 3 msk lingonsylt med 1 krm senapspulver, 0,5 krm mald ingefära och 1 msk apelsinsaft.
Tillsätt litet i taget 2 msk madeira eller sherry och 2 msk rött vin. Blanda ner skalstrimlorna. (4 port).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!