Pepparmarinerad fläskfilé

(4 port)700-800 g fläskfilé2-3 krm pepparmix, 2 tsk grovkrossad rosépeppar0,5 tsk torkad krossad grönpepparSås: 1 msk margarin, 2 msk idealmjöl, 2,5-3 msk kalvfond (eller köttbuljongtärning), 2 dl vatten, 2 dl matlagningsgrädde (därav ev 0,5 dl rött portvin), 2 msk soja, 2 krm torkad smulad dragon, 2 msk färsk repad timjan eller 2 tsk torkad smulad, 2 krm örtagårdskrydda, 1 krm pepparmix, 2 msk hackad persilja

Mat & dryck2000-11-09 00:01
Putsa filén noga från hinnor och eventuella senor. Blanda pepparsorterna. Gnid in filén och låt den ligga i rumstemperatur 30-40 min. Gör såsen under tiden. Smält margarin med kalvfond (smulad buljongtärning) och pepparmix (pepparen får lite rundare smak då). Strö över vetemjöl och rör om. Späd under vispning med vatten och grädde (portvin). Låt småkoka ca 5 min. Smaka av med soja och örtkryddor.
Hetta upp lite fett i en stekpanna. Dela eventuellt filén och bryn den fint runt om. Späd med lite vatten (+ ev lite portvin) och låt eftersteka under lock ca 10 min. Vänd runt filén någon gång. Skär ett snitt i filén för att se efter om den är genomstekt. Stek den precis klar.
Servera filén skuren i lite sneda skivor med örtasåsen (hetta upp den igen) och till exempel en potatisrulle. En sådan görs på potatismos (som till gratinering utan vätska och med 1 ägg och 2-3 msk bordsmargarin) tillsatt små rottärningar av morot och palsternacka. Moset formas till en rulle med hjälp av penslat bakplåtspapper. Skärs sedan i skivor som läggs på plåt och gratineras med lite riven ost.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!